Представљене нове технологије у изградњи путних подлога

Друштво инжењера и техничара Врбаса организовало је предавање на тему "Нове технологије у стабилизацији путних подлога". Заинтересовани су имали прилику да се упознају са новим врстама адитива и цемента који имају улогу везивног ткива за стабилизацију постојећег тла, без претходног уклањања површинских слојева и наноса дебелих слојева каменог агрегата и песка, како би се добио носећи слој.

Власник и директор немачке компаније АТ Интернационал Том Нагели најавио је скори почетак изградње једног пута новом технологијом, у сарадњи са партнерском компанијом "МБ EcoGreen" из Новог Сада. "Према ономе што сам имао прилике да видим, овде има доста посла што се тиче рециклаже већ постојећих путева, а надам се да ће бити простора за изградњу нових деоница у општини Врбас", рекао је Негел, и изразио задовољство што је имао прилику да представи ову нову технологују стручној јавности у Врбасу.

"Врбас је урадио први пројекат по овој новој технологији, ради се о приступном путу на депонији. Радили смо упоредо анализу пројекта по класичној методи и по новој технологији, и само у финансијском делу показала се уштеда од преко 10 одсто. Штеди се на материјалу и на времену, јер се један километар пута уради за један дан, а добро је са еколошког аспекта јер се користи већ постојећи материјал и додају се природни адитиви", рекао је Игор Миловић из Друштва инжињера и техничара Врбаса.

Предавање су подржале компаније "Екстра Ауто Транспорт", која је једина у Србији применила нову технологију, као и "МБ EcoGreen", заступник за Србију за адитиве. Ово је било прво предавање на тему саобраћајница од како Друштво инжњера и техничара Врбаса постоји и прво предавање у овогодишњем јесењем семестру, а до краја године биће организовано још неколико.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"