ЕПВ организовао округли сто о потенцијалима наутике

Куцура је у петак била домаћин једног од највећих наутичких скупова у Србији у последњих неколико година. Еколошки покрет Врбаса, у сарадњи са партнерима из УГ "Дунавски пропелер" из Београда, за представнике 38 организација, организовао је округли сто на тему "Потенцијали наутичког туризма на војвођанским каналима".

Мирјана Живковић, главни инжењер за пловидбу у ЈВП "Воде Војводине", представила је овом приликом пројекат изградње четири привезишта; на брани на Тиси, на каналима код Турије и Сомбора, као и на преводници у Куцури. Уз привезиште би били изграђени и приступни путеви, рампе за извлачење чамаца и пикник сетови за одмор, речено је на округлом столу.

У наставку, кроз десетак презентација окупљени су се упознали са лепотом и богатством река и канала, индустријским наслеђем на њиховим обалама, као и природном, али углавном занемареном, воденом везом са суседима у региону.

"Закључци скупа формирани су у виду захтева и апела креаторима државних политика да коначно окрену главу на масу наутичара, туристичких и угоститељских радника, иноватора и неупослених стручњака, малих и већих домаћих инвеститора, и наравно - туриста, домаћих и страних, који стрпљиво чекају да открију лепоте Србије на води, мимо Саве и Дунава. Потребна су нова, стимулативна правила у овој облаџсти која ће мотивисати људе да раде и зараде за себе, чинећи задовољство другима. Наутика мора добити статус привредне гране у развоју, као што су добили и бањски или сеоски туризам, затим потребно је омогућити легализацију пловидбе и отварање најмање 3.000 км нових пловних путева у Србији, чиме би се створила могућност отварања најмање 5.000 нових радних места. Такође, држава би морала да финансира израду студија које ће јесно и недвосмислено да покажу потенцијале развоја наутичког туризма, посебно на основној каналској мрежи у Војводини", рекао је након округлог стола Ратко Ђурђевац, председник Еколошког покрета Врбаса.

Округлом столу присуствовао је и Милан Глушац, председник општине Врбас. Он је оценио да су презентације стручњака јасно показале да у области наутике лежи шанса за развој, али да је потребно да сви заједно пруже подршку новим пројектима ове врсте и тако поједине тачке на каналима претворе у туристичке и наутичке центре.   

Иначе, захваљујући доброј комуникацији "Дунавског пропелера" и Јаноша Мајора из Дебрецина, власника фирме "World Strong Guard", заменик генералног директора ЈВП "Воде Војводине" Стеван Илинчић, примио је донацију која подразумева санацију и конзервацију преводнице у Бездану. Конзервација ће бити изведена иновативним хидроизолационим материјалом, производом ове фирме који је показао изванредна својства водонепропусности.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"