Пруга Врбас - Сомбор остаје отворена за саобраћај

"Инфраструктуре железнице" издвојиле су пругу Врбас - Сомбор из списка пруга на којим престаје да функционише железнички саобраћај, тако да ће овај правац и даље остати у активном систему "Железница Србије". До ове одлуке дошло је након низа састанака представника Врбаса, Куле и Сомбора и представника "Инфраструктура железнице" на којим су изнети бројни разлози у корист одлуке која је донета.

Горан Пејовић, члан Општинског већа задужен за саобраћај, оценио је за vrbas.net да је анализу о укидању одређених праваца радио неко ко не познаје ситуацију на терену. Према његовим речима, у истом кошу нашле су се пруга Врбас – Бечеј, којој недостаје 30 км шина, и пруга Врбас - Сомбор која је активна и коју користе, поред путника, неколико привредних субјеката, од којих је шећерана у Црвенки и технолошки зависна од ње. Понуда за преузимање управљања овим правцем од стране општина и градова, кроз које пруга пролази, није био прихватљив за локалне самоуправе због мноштва нејасноћа.

"Са Кулом и Сомбором дефинисали смо заједнички став да је процес преузимања управљања пругама од стране општина оптерећен мноштвом питања којима недостају одговори и које морамо чути пре него што се изјаснимо хоћемо ли преузети ту обавезу или не. У том циљу је упућен заједнички захтев Покрајинском секретаријату за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а затим је организован састанак представника локалних самоуправа и железнице. Питали смо да ли ће управљање пругама бити поверено постојећем ЈКП или правимо ново јавно предузеће, да ли ћемо добити сагласност Владе на запошљавање нових лица, да ли постоје на тржишту рада лица квалификована за тај посао, да ли ћемо и када добити лиценцу, коју сада има једино 'Инфрастурктура железнице', да ли свака општина за себе то ради или може и више општина да формира заједничко предузеће, да ли постоји outsourcing модел уколико не будемо могли да формирамо сопствено предузеће и ко би нам тај вид услуге могао пружити. Најважније питање било је колико то све кошта? На већину ових питања нисмо добили одговор. Локалне самоуправе су указале на стратешки значај железнице за привредни развој и превоз становништва и заложиле су се да пруга Врбас – Сомбор буде изузета са листе или да се пролонгира рок, што смо успели да остваримо", описао је историју односа са "Инфраструктурама железнице" и доношење одлуке да пругом Врбас - Сомбор настављају да саобраћају возови, Пејовић.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"