ССШ "4. јули" жели у систем дуалног образовања

Средња стручна школа "4. јули", уз подршку локалне самоуправе, организовала је први радни састанак на ком се разговарало о могућности да ова образовна установа уђе у систем дуланог образовања. Овај вид школовања требао би да олакша привреди да дође до квалитетне радне снаге, али и младима да их послодавци, кроз залагање током праксе, препознају и да након завршене школе почну да раде код њих.

Са професорима и руководством школе разговарала је Мира Недић, руководилац Одељења за друштвене делатности, која је недавно присуствовала округлом столу на тему "Улога локалне самоуправе у дуалном образовању", у организацији Сталне конференције градова и општина - СКГО.

Према речима Мире Недић, "Средња стручна школа '4. јули' испуњава читав низ предуслова неопходних за укључивање у систем дуалног образовања". "Превасходно мислим на квалитетан и стручан наставни кадар и бројне трогодишње образовне профиле. Интерес локалне самоуправе, запослених у школи, али највише ученика, јесте да се направи спрега између образовне установе и одређених привредних субјеката. Крајњи циљ система дуалног образовања јесте запошљавање младих људи који су завршили профиле неопходе разним компанијама", рекла је Недић.

Како је појаснила Дејана Мамула, професорка технолошке групе предмета, школа нуди трогодишње образовање на смеровима пекар и месар, и врло је лако и могуће реализовати дуални начин образовања који ће омогућити стицање квалитетног образовања и практичних знања. "Ученицима који се едукују код партнера школе, где имају практични део наставе, може се омогућити да након школовања, уколико се покажу као добри радници, заснују радни однос", рекла је Мамула.

"Имамо задатак да школу уведемо у систем дуалног образовања и на томе ћемо се максимално потрудити. Предузели смо низ корака, следи нам још неколико, а један од њих је учествовање на конкурсу који расписује Влада Републике Србије. Тренутно радимо на изради свот анализе. Показали смо спремност да уђемо у пројекат, а предност наше школе је што већ имамо велики број социјалних партнера на територији општине Врбас. Последњи уговор потписан је са компанијом 'Меркатор' везан за наше образовне профиле пекар и месар. Добро је и то што партнери стипендирају ученике у трећој години школовања, а најбољи од њих остају да раде након завршетка школе", истакла је Невена Герић, помоћница директора ССШ "4. јули".