Расте број кривичних пријава зa насиљe у породици

У организацији општине Врбас и Покрајинског завода за равноправност полова, синоћ је у Скупштини општине одржан округли сто на тему Превенција и заштита од родно заснованог насиља у Војводини. О насиљу у породици свих врста, међу њеним члановима, са посебним освртом на насиље над женама, разговарали су представници бројних удружења жена из организација из села и града, невладиних организација, представници Комисије за родну равноправност, Центра за социјални рад, Полицијске станице, Дома здравља "Вељко Влаховић" и других установа, као и гошћа из Завода за равноправност полова, директорка Диана Миловић.

Округли сто отворила је Сања Жигић, посланица у Скупштини АП Војводине и председница ОО Уније жена СНС. "Овај скуп са веома значајном темом, одржава се оквиру акције ‘16 дана женског активизма у борби против насиља’. Посебно је значајно што се одржава и у време доношења Закона о спречавању насиља у породици. Циљ нам је упознати се са стањем и обимом проблема са којим се сусрећемо, које мере превенције су нам на располагању и како заштити све жртве породичног насиља", рекла је Жигић.

Према речима Милана Глушца, председника општине Врбас, питањима родне равноправности локална самоуправа бави се дуг низ година. "Прва Комисија за остваривање родне равноправности формирана је још 2005. године, и до данас она активно ради. Постала је пример добре праксе као механизам који се бори за нулту толеранцију према насиљу у породици. Наша комисија, чији сам и ја члан, посебно се бавила породичним насиљем и насиљем над женама", рекао је Глушац.

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, изразила је задовољство због великог броја присутних и искористила прилику да упозори да су подаци о насиљу над женама алармантни. "Стално су се организовали округли столови на неком високо интелактуалном нивоу или предавања, а ја сам неко ко воли да уђе међу људе и да разговара. Наши закони су добри, а недавно усвојени Закон о спречавању насиља у породици, који ће ступити на снагу у јуну 2017. године, до сада је најбољи закон који ће се борити против свог зла које нас је снашло. Мислим да институције раде свој посао, то није спорно, али треба да се загледамо сами са собом и запитамо како реагујемо када видимо да неки мушкарац туче жену на улици. Колико заправо и сами учествујемо и доприносимо спречавању насиља у породици", истакла је Миловић.

О броју жртава насиља у општини Врбас говорила је Нада Батрићевић, директорка Центра за социјални рад, док је Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас, истакао да је од почетка ове године па до краја октобра поднето 35 кривичних пријава за насиље у породици. "Овај број је знатно порастао у односу на прошлу годину, као и на неколико претходних година. Током 2015. године укупно је поднето 26 кривичних пријава, 2014. године 20, док је 2010. године поднето 10 кривичних пријава. Добра кординација служби и охрабривање жртава допринело је повећаном броју поднетих кривичних пријава, а имамо и лакшу могућност одређивања задржавања за насилнике. Више прича о насиљу у медијима допринело је охрабривању жртава да пријаве насиље па тако расте и број пријава", рекао је Глођовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"