Трају радови на уклањању препрека за особе са инвалидитетом

Radovi na uklanjanju prepreka za osobe sa invaliditetom

У делу улице Маршала Тита, од раскрснице са улицом Густава Крклеца до раскрснице са улицом Иве Лоле Рибара, укупно на девет локација, ових дана трају радови на обарању ивичњака и уклањању препрека за особе са инвалидитетом. Уговорена вредност радова износи 359.756 динара, са ПДВ-ом, а изводи их ДОО "ДД Мега – корпорација" из Врбаса. Стручни надзор обавља Одељење за комуналне и грађевинске послове Општинске управе Врбас.

"Сви радови изводе се у складу са Правилником о техничким стандардима планирања, пројектовања и изградње објеката, којима се осигурава несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама. На свим локацијама уклањају се гранитни ивичњаци и на њихова места се постављају бетонски ивичњаци у нивелети пута, на бетонским темељима. Уклањање приступних стаза и њихово прилагођавање, предвиђено је у распону од 2 до 2,5 метара, како би се обезбедио максимални нагиб рампи од 5 одсто. Постојећи тротоари од префабриковане бетонске галантерије уклањају се и одлажу на поновну употребу, а на њихово место постављају се тактилне плоче. На потезима на којима се налазе заштитни стубови долази до прекида постављања тактилних плоча у циљу распознавања фиксних препрека за лица којима су намењена тактилна поља", саопштио је данас Игор Миловић, руководилац Одељења за комуналне и грађевинске послове.

Према његовим речима, све локације договорене су у сарадњи са Друштвом инвалида Врбаса. Радови на осталим локација на целој територије општине Врбас наставиће се већ почетком следеће године. Општина Врбас ће за ову намену у току следеће године обезбедити значајно већа средства.

Иначе, Милан Глушац, председник општине Врбас, састао се данас са члановима Друштва инвалида Врбаса и разговарао о наставку пружања подршке овим лицима и како им олакшати свакодневни живот. "Представнике Друштва инвалида Врбаса укључили смо у састав Комисије за израду програму унапређења социјалне заштите како би на месту где се уређује ова област, могли да изнесу своје проблеме и предлоге за њихово решавање. Покушавамо да им помогнемо на више начина; увели смо маркице за паркирање возила која користе лица са инвалидитетима, обезбедили смо један простор, Канцеларију за младе, за потребе њиховог окупљања, а циљ нам је да пронађемо простор који ће бити само њима намењен. Такође, упутили смо апел јавним установама да, у складу са могућностима, прилагоде своје објекте посебним потребама инвалида, а понудили смо им и да на одређеним конкурсима који обезбеђују подршку овој групи, заједно учествујемо", рекао је након састанка Глушац и најавио даљу сарадњу са овим удружељем. 

За све учињено до сада Глушцу је уручена Захвалница Друштва инвалида Врбаса.  

И Радио-телевизија Војводине бавила се овом темом.