Радник ЈП "Врбас" штрајкује пред зградом СО Врбас

Миодраг Благојевић, возач у Јавном предузећу за превоз путника "Врбас", почео је данас пред зградом СО Врбас штрајк глађу. Благојевић се на овај корак одлучио због, како каже, стања у предузећу које је скоро угашено, потраживања која још увек нису исплаћена радницима и изостанка јасног плана за будућност. Такође, он тражи да добије отпремнину за одлазак из фирме.

"Тражимо да нам се исплате отпремнине пошто је наша фирма практично угашена. Два месеца ниједан возач није дошао на посао, а представља нам се да фирма и даље ради. Ако два месеца не радим, онда сам технолошки вишак и тражимо оно што нас законски следује – отпремнину или технолошки вишак. Има нас и са 30 или 40 година радног стажа и после толико година немамо ништа. Од наших возача ниједан није ангажован да вози за нову фирму, већ само кондуктери. Није нам предочено ни које су наше могућности и права", рекао је Благојевић. Када говори о праву на отпремнине, Благојевић се позива на најаву да оне следују свим радницима у јавном сектору који остану без посла, а ЈП за превоз путника за њега јесте јавни сектор.

"Немам ништа против 'Дунав превоза', али уговор о преузимању нама не гарантује да ћемо остати тамо да радимо. Тражимо 200 евра по години стажа јер видимо да ЈП за превоз путника нема никакву перспективу", рекао је Благојевић и најавио да неће одустати од изнетих захтева.

Председник општине Врбас Милан Глушац разговарао је са Благојевићем о проблему у ЈП "Врбас" и замолио га да обустави штрајк глађу. "Обишли смо четири министарства са циљем да нађемо решење за предузеће. Једини одговор добили смо су у Министарству за рад а то је да је предвиђено да радници у оваквим случајевима могу добити 9 минималних зарада. Међутим, свих 79 радника наплатило је своје неисплаћене зараде у пуном износу кроз тужбе, а ми немамо законски основ да исплатимо отпремнине. Потрудићемо се да свим радницима буду надокнађена потраживања и они јесу приоритет, али приоритет су и грађани који користе услуге превоза и наша је обавеза да превоз функционише. Као локална самоуправа исцрпели смо све могућности и немамо дуга према овом јавном предузећу", рекао је Глушац и додао да би без склапања уговора о сарадњи са "Дунав превозом", радници остали без фирме и посла, а линије би биле изгубљене.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"