НИС креће у геофизичка истраживања

У склопу истраживања нафте и гаса у Србији, НИС ових дана започиње геофизичка истраживања на подручју општина Врбас и Кула којa ће трајaти до краја марта. Радови се обављају у оквиру пројекта сеизмичких испитивања на истражном подручју 3Д Турија 3 на укупној површини од 505 квадратних километара, која, поред општина Врбас и Кула, обухвата и општине Бачка Паланка и Оџаци.

Овим поводом са представницима НИС-а данас се састао Милан Глушац, председник општине Врбас и представници свих месних заједница у чијим атарима ће се спроводити истраживање.

"Извођач радова су 'Нафтагас нафтни сервиси - Сеизмички сервиси' НИС-a. Компанија НИС поседује све неопходне дозволе и сагласности надлежних државних органа за извођење сеизмичких радова и у току радова ће поштовати све еколошке стандарде и правила безбедности на раду. Власници и корисници парцела чији поседи се налазе на трасама дуж којих ће снимања бити извођена ће бити обавештени о планираним истраживањима и уколико су сагласни, потписаће документ који омогућава пролазак кроз њихов посед. Представници НИС-а ће се максимално трудити да у току извођења радова не ремете свакодневни живот и рад грађана. Ради свеобухватне и потпуно отворене комуникације са грађанима, у месним заједницама у којима се спроводе испитивања отворени су информативни пунктови, где грађани могу да добију додатне информације о радовима и доставе своје сугестије, сваког радног дана од 08.00 до 14.00 часова. Као одговорна компанија, НИС ће све захтеве грађана пажљиво размотрити са представницима локалне заједнице", наводи се у саопштењу НИС-а.

Иначе, 3Д сеизмичким истраживањима мери се брзина простирања сеизмичких таласа на основу којих ће бити дефинисана позиција потенцијалних лежишта нафте и гаса. Након геофизичких истраживања уследиће обрада и интерпретација 3Д сеизмичких података у циљу откривања нових резерви нафте и гаса. За истраживања се користи уређаји са савременом, wireless (бежичном) технологијом која је потпуно безбедна по животну средину и здравље људи. Уређаји су под континуираном GPS контролом.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"