Врбас припрема нови Програм енергетске ефикасности

Представници општина Врбас, Параћин и Ужице из области енергетске ефикасности, заједно са партнерском РЕС фондацијом, учествовали су на радионици на тему локалног енергетског планирања, која је одржана у просторијама Сталне конференције градова и општина у Београду.

Радионица је организована као подршка великом послу који очекује бројне општине у Србији, јер је Влада 29. децембра претходне године донела одлуку да све општине донесу своје програме енергетске ефикасности и орочила посао израде на 60 дана. 

"Општина Врбас је још 2012. године усвојила кровни документ локалне енергетске политике – Стратегију енергетског развоја за период 2012 - 2020, иако он није био законски обавезан. Пре пет година смо урадили и усвојили Стратегију, уважавајући принципе добре праксе које смо препознали у енергетским политикама европских општина. Годишње планове реализујемо кроз Акционе планове за реализацију Стратегије, а овај Програм је правно обавезујући документ енергетске политике који представља један средњорочни план и односи се на период од три године. Како управо те године престаје да важи Стратегија, сматрали смо да је неопходно да га урадимо, тим пре што још нисмо радили ревизију Стратегије, а много се тога изменило у односу на период када је она донета. Осим тога, ми поштујемо Владу Србије тако што извршавамо одлуке које она донесе. На консултацијама смо разрешили све недоумице око начина израде Програма и договорили сарадњу у наредном периоду, с циљем да будемо прве општине у Србији које су израдиле тај документ", рекао је Горан Пејовић, члан Општинског већа.

Иначе, општинама Врбас, Параћин и Ужице заједничко је и то што су одабране од стране Владе Швајцарске за донацију у области енергетске ефикасности. Општини Врбас биће додељена помоћ у енергетској санацији школа и вртића у износу од 1.500.000 швајцарских франака.

Општину Врбас на радионици су представљали Никола Вујовић и Жељко Зечевић из Канцеларије за енергетски менаџмент, и Горан Пејовић, члан Општинског већа.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"