Нове технологије у образовању - "Обрнута учионица"

Predavač -Dragana Simić, Vrbas

Четврти пут заредом одржана је међународна конференција и сајам „Нове технологије у образовању“, са циљем унапређења квалитета образовања у овом делу света кроз употребу информационо-комуникационих технологија. Догађај је одржан у Белекспоцентру у Београду, од 9. до 11. фебруара 2017.

Овим догађајем помаже се развој наставног и ненаставног особља у предшколским установама, школама, универзитетима и другим организацијама које се баве образовањем у било ком облику, како би се подстакла кретивност и иновације, осавременио процес учења и на што бољи начин искористиле могућности које нове технологије пружају.

Међународна конференција и сајам „Нове технологије у образовању“ окупљају неке од најбољих предавача из области употребе ИКТ на различитим нивоима образовања, што овај догађај из године у годину чини квалитетнијим.

Један од предавача ове године била је Драгана Симић, професор информатичке групе предмета из Средње стручне школе “4. јули”, која је пренела своја искуства у коришћењу образовних технологија.

Све већа незаинтересованост ученика за учење и похађање часова, подстакли су професорицу Симић да примени нови метод учења - обрнуту учионицу. То је врста наставе у којој видео снимак замењује предавања и тиме омогућава ученицима више времена на часу за  рад по мери појединца  и сарадњу са својим наставницима или другим ученицима. Назив „обрнута“' означава да се оно што је „школски рад“, односно предавање нових лекција, изводи код куће путем видео снимака лекција које наставник креира, а „домаћи рад“, односно решавање проблема, ради се на часу.

„Последица дугогодишњег неконтинуитета у настави информатике допринела је томе да у средњу школу стижу ђаци са лошим предзнањем. Осим тога, у последње време, употреба нових технологија код младих свела се на коришћење друштвених мрежа и играње. Међутим, мислим да је највећи проблем, са којим се ми наставници срећемо, пад мотивације и општа незаинтересованост ученика. 
Знам да ауторитет у учионици, осим ставом, начином и квалитетом знања које преносим, могу постићи пратећи њихова интересовања, посебно у коришћењу нових технологија. Као професор рачунарства, то могу лакше него остале колеге. За успешнија постигнућа морам ускладити застареле планове и програме са развојем нових технологија, застарелу опрему са захтевима нових апликација, разлике у информатичкој писмености ученика", наводи професорица Симић.

"После похађања неких веома корисних семинара, дошла сам на идеју да употребим у настави метод обрнуте учионице. Делим ученицима, путем интернета, лекције у виду презентација, видео снимака и пдф докумената. Час често организујем тако да ученици поново прегледају лекцију, објасним им основне појмове, а затим они на конкретном задатку примењују научено градиво. Много више, него раније, користим вршњачку едукацију.  Ученици помажу једни другима, раде у пару. Понекад ме неки ученик замени за катедром, па осталим ученицима да смернице за савладавање градива, јер је сâм код куће припремио лекцију.
Видео материјале користим често за online час одељенског старешине. Ученицима свог одељења постављам разне видео снимке везане за остале предмете које имају у школи. На пример, поделила сам им снимак представе „Кир Јања“ Јована Стерије Поповића, да би лакше прочитали „Тврдицу“. Колегиница која им предаје математику дала ми је задатке за припрему за писмени рад и ја сам направила видео у којем сам им објаснила како да ураде задатке.
Свесна сам да сам привилегована у односу на своје колеге, осим тога што предајем рачунарске предмете, који су популарнији од осталих, имам опрему која ми омогућава овакав вид наставе, пријатну учионицу, какви су уобичајено кабинети информатике у школама. Али, такође, мислим да би метод обрнуте учионице могао да помогне свим наставницима да мотивишу ученике. Довољно је за почетак да повремено поделе неки видео материјал којим ће градиво учинити занимљивијим.
Моји ђаци и ја нисмо баш у потпуности обрнули учионицу, али смо, како сам у називу рада истакла, у знатној мери исправили знање“, изјавила је за Vrbas.net професорица Драгана Симић.

profesorica Dragana Simić, Vrbas