Избегличким породицама представљени програми подршке

Директор Покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Бранислав Швоња и председник Привременог органа општине Врбас Милан Глушац разговарали су јуче са члановима ових породица које живе на територоји општине Врбас. Разговарало се о тренутним моделима подршке избегличким фамилијама и начинима њихове коначне и трајне интеграције у друштво.

"Избеглички статус у нашој општини има нешто више од 200 лица, док статус расељених има нешто више од 100. У последње три године, сарадњом са Комесаријатом за избеглице и миграције, Банком за развој Савета Европе, Покрајинским фондом за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, као и другим институцијама и организацијама, обезбедили смо куће за 27 избегличких породица, пакете грађевинског материјала за доградњу сопствених кућа за 69 породица, а 31 породица је добила помоћ у оквиру програма економског оснаживања. Само у овој области затекли смо дуг од чак 22 милиона динара на име закључених уговора, али су та средства била ненаменски потрошена. Морали смо да радимо све из почетка: именовати комисије, утврдити правилнике, спроводити позиве и конкурсе. Успели смо да обезбедимо скоро 70 милиона динара и вратимо све затечене дугове", рекао је након састанка Милан Глушац, председник општине Врбас.

Избегла и расељена лица интересовало је како могу ефикасно остварити своја права, где могу пронаћи правну и другу врсту помоћи када су у питању имовински или неки други односи, везани за државе из којих су стигли у Србију, као и како решевати свакодневне проблеме које деле са свим својим суграђанима.

Бранислав Швоња, директор Покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, представио је окупљеним разне програме подршке и позвао их да учествују на конкурсима које нуди држава и међународне организације.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"