Министар Недимовић разговарао са пољопривредницима у Врбасу

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Србије, разговарао је синоћ у Врбасу са бројним пољопривредним произвођачима о мерама аграрне политике за 2017. годину.

"С обзиром да је било проблема око издавања државне земље у закуп, изнели смо конкретна решења како би се у будућности поступак неометано спроводио и како би смо успоставили добар систем. Сама процедура треба да буде једноставнија. Оно што највише мучи пољопривреднике - ратаре на овом подручју је, свакако, закуп земље и право пречег закупа, нарочито у односу на сточаре. Представио сам пољопривредницима план мера аграрне политике, а тиче се инфраструктуре, смањење пречег закупа сточарима, као и бенифиције које могу имати од државе", рекао је Недимовић.

Пољопривредници су се посебно интересовали за субвенције које ће им бити на располагању од Министарствдо пољопривреде, ценама горива, као и о кредитним линијама. Према речима министра, сви правилници који се тичу набавке специјализованих трактора, правилници за младе пољопривреднике, за прераду, опрему и механизацију данас су завршени и до краја следеће недеље требали би бити обајављени, како би пољопривредници могли да конкуришу за ове инвестиционе мере подршке.

Разговору са пољопривредницима присуствовао је и Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас. Он је истакао да је сарадња са Министарством пољопривредне добра, али да је директан састанак министра и земљорадника најбољи начин да се решавају недоумице и чују планови за развој.

"Разговарало се о разним темама, а нашу локалну самоуправу највише је интересовало како унапредити поступак издавања државне земље у закуп и предупредити евентуалне проблеме, пре свега како поједноставити процедуру. Важно нам је да знамо планове Министарства за пољопривреду за ову годину и да се упознамо са стратегијом. Чули смо да је буџет повећан и да ће бити разних субвенција, као и да ће добар део средстава бити опредељен за младе пољопривреднике, што видим као шансу за повећавање запослености", рекао је након трибине Глушац.