Куглашка екипа МОС слепих и слабовидих најбоља у Србији

Екипа Међуопштинског савеза слепих и слабодивих Врбас - Кула - Оџаци постала је првак Србије у куглању. Шампионском титулом окутили су се Мара Хорњак (Б1), Миодраг Вуканић (Б2), Владо Миловић (Б3), Ђоко Раковић (Б1), и додавач и пратилац Љиљана Драшковић. Последње, пето коло 1. лиге Србије одиграно је у Голубинцима и куглаши из Врбаса поново су били најбољи, иако су и пре почетка меча имали обезбеђену титулу првака. Иза себе оставили су ривале из екипа Полет Пожаревац, Чивија Шабац, и Напредак и Победа из Београда.

"Сваку екипу чине четири такмичара и додавач кугли за оне са најоштећенијим видом. Играчи су распоређени по категоријама; Б1 су потпуно слепи, а Б2 и Б3 са одређеним нивоом оштећености вида. Они чине екипу, плус један резервни играч, и додавач који помаже куглашима са оштећењима Б1 и Б2. Првенество смо одиграли веома добро, и поред свих проблема у функционисању савеза, и сада се спремамо за Куп Србије и појединачно Првенство Србије. У мају, у Апатину, очекује нас и Првенство Европе, а наш куглашки клуб у репрезентацији Србије представљаћемо Мара Хорњак, Владо Миловић и ја", рекао је Миодраг Вуканић, председник Међуопштинског савеза слепих и слабодивих Врбас - Кула - Оџаци.

Вуканић сматра да спортске и друге активности, попут културног деловања, активизма у изради ручних радова, музике, међусобног дружења и слично, без обзира на постигнуте резултате, веома значајно утиче на самопоуздање слепих и слабовидих особа и подстиче њихову интеграцију у друштво.

"За наш несметан и још много ангажованији и учинковитији рад неопходно је обезбедити просторије. Три општине имају обавезу да финансирају наш рад, али две су се оглушиле на ове обавезе и сада једва преживаљавамо. Појединачне помоћи које смо добили од општине Врбас помогле су нам да на тренутак решимо проблем финансирања неког одласка на неко такмичење или неки наступ, али за континуиран рад потребно је да имамо сталну подршку и простор за рад. Удружење има више од 130 чланова, придружило нам се и десет нових, а просторије би обезбедиле да се слепи и слабовиди почну окупљати на месту где би се сви осећали комотније, где би могли разменити идеје, припремити се за неки наступ, учешће на фестивалу, конкурсу и слично. Ново руководство Савеза максмимално се труди да укључи ова лица у друштвени живот; учествовали смо на шаховским турнирима, на фестивалу 'Руке слепих жена Србије' намењеном припадницма лепшег пола, на рецитаторском такмичењу, музичком фестивалу и другим скуповима, и за још боље функционисање нама је потребно место окупљања и једно запослено лице које би обављало услуге секретара. Та особа била би нам од помоћи у организовању свих активности, у вођењу администрације и припреми пројеката. Чланове Савеза треба информисати шта су њихова права, које бенефите могу да остваре на основу свог хендикепа, званично означеног хендикепом најтеже врсте, затим како их остварити и где, а не да нам се догађа да књижице чланова оверавамо на улици, као што је то сада. Слепи и слабовиди имају велики проблем, али за његово решавање је потребна само добра воља и мало издвајања, и зато друштво не сме остати слепо на њихову тешку ситуацију", каже Вуканић, слабовида особа која је своје слободно време усмерила у унапређење рада и функционисања Савеза.             

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"