Врбасу пуна подршка у три важна пројекта

Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас, састао се данас са др Станом Божовић, државном секретарком у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, и разговарао о реализацији три најважнија пројекта за Врбас и сва места општине: завршетку радова на изградњи Централног постројења за прераду отпадних вода, завршетку канализационог система у целој општини, и ремедијацији Велеког бачког канала, завршном пројекту у решавању проблема загађене животне средине.

Како је најавио Глушац, добра сарадња са Владом Србије и Владом Војводине, које воде Алекасандар Вучић и Игор Мировић, ствара услове да сва три пројекта добију финансијску и сву дургу подршку ових институција за њихову реализацију.

"И други пројекти потврђују да увек наилазимо на отворена врата када трагамо за партнерима и подршком у разним пословима. Тако сада имамо дефинисане циљеве у овој области, а то је изградња целокупне канализације у свим местима општине, завршетак линије муља на Централном постројењу за прераду отпадних вода, и на крају ремедијацију Великог балког канала. Обустављање радова на ЦППОВ није зависило од надлежног министарства или наше локалне самоуправе, већ је застој настао у односу Европске делегације, као инвеститора, и изабраних извођача радова, и сада имамо најаве да ће радови бити брзо настављени. Када говоримо о канализацији, Министарство пољопривреде и општина Врбас, у сарадњи са међународним финансијским институцијама и претприступним фондовима, требало би да ускоро обезбеди новац за завршетак целокупне канализације. Истовремено, Министарство пољопривреде је већ сада приступило делегирању пројекта ремедијације Великог бачког канала пред фондовима ЕУ, тако да очекујемо да он због своје важности, добије међународну подршку за решавање. Здрава животна средина и квалитет живота грађана важан је задатак у нашем раду и радујем се јасно исказаној подршци влада Србије и Војводине, као и међународних инситутција, у нашој намери коначно Врбас уклонимо са мапе загађених животних простора", рекао је Глушац.

Он је са гошћом из Министарства пољопривреде обишао Централно постројење за прераду отпадних вода и упознао је са његовим капацитетима и важном улогом за цео регион.

"Пројекти из области екологије на простору општине Врбас приоритетни су за наше министарство и имају стратешки значај не само за ову општину или Војводину, већ и за Србију. Зато Влада Србије даје подршку овим пројектима а три тачке у којим ћемо пружити максималну подршку су канализација за целу општину, ЦППОВ, и ремедијација Великог бачког канала, пре свега. Већ сада попуњавамо обрасце за фондове ЕУ за обезбеђивање средстава за чишћење канала и ради се о 35 милиона евра. Такође, имамо сугестије Европске делегације да је овај пројекат и Европи од велике важности, а уз подршку влада Србије и Војводине, и општине Врбас, можемо очекивати да ћемо кренути у његову реализацију. Протеклих дана решавамо и обезбеђивање новца за завршетак канализације, ради се о 3,2 милиона евра, и већ имамо договор са међународним институцијама које се спремне да нас подрже, а ради се Европској инвестиционој банци. Наставак радова на изградњи ЦППОВ је, такође, договорен, и то се може очекивати до краја овог месеца. Радићемо у сва три правца, јер стварање здраве животне средине је обавеза за све нас", рекла ја Божовић.