Унапређење положаја Рома задатак је целог друштва

Поводом 08. априла, Међународног дана Рома, општина Врбас организовала је оркугли сто посвећен положају у друштву и проблемима са којим се сусрећа ова национална заједница. На ову тему разговарали су представници општине Врбас, Центра за социјални рад, Црвеног крста, образовних установа, Еванђеоске цркве, представници Рома, као и чланови тима за израду Стратегије социјалне заштите. Један део овог документа бави се заштитом Рома, једне од пет маргинализованих и угрожених друштвених група.

"На Мађународни дан Рома желимо да скренемо пажњу јавности на њихов положај у друштву, позовемо све институције да дају свој допринос решавању проблема Рома, али и промовишемо њихове могућности и квалитете у решавању тих истих проблема. Општина Врбас жели да дај допринос у постизању тог циља, партнерски је расположена и спремна да и даље пружа подршку пројектима који афирмишу ромску националну заједницу и унапређују њен положај у друштву", рекао је након округлог стола Милан Глушац, председник Привременог органа.

Уз округли сто, Међународни дан Рома обележен је и изложбом на главном градском тргу, на којој су се могли видети светски познати уметници ромског порекла - Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Ава Гарднер, Есма Реџепова и други.

"Први светски конгрес Рома одржан је 8. априла 1971. године у Лондону, када је овај дан проглашен за Међународни дан Рома. Истовремено, изабрана је химна и застава на којој се у средини налази точак, симбол сталног кретања Рома. Општина Врбас већ  неколико година уназад обележава овај дан и једна смо од ретких општина у Србији која има израђену социјалну карту Рома. Готови акти представљају нам полазну тачку за конкурисање код свих фондова. 
И ове године смо уприличили изложбу светски познатих Рома са циљем да људима скренемо пажњу и утичемо на свест да постоје Роми који су својим радом и социјализацијом оставили печат у друштву. Драго ми када видим да ниједан пролазним не остане равнодушан, а посебно када учитељи и васпитачи поведу децу да посете ову изложбу", рекла је Данијела Илић из Општинске управе Врбас.

Члан Радне групе задужене за инкулизију Рома у општини Врбас, свештеник Еванђеоске цркве Александар Суботин, истакао је да проблем представља то што Роми често не желе да негују свој идентитет и језик. "Имамо добру сарадњу са општином Врбас. Важни наши пројекти имају подршку локалне самоуправе, попут пројекта описмењавања, а сада нам је важно да тај исти пројекат заживи и међу старијим лицима. Већ сада имамо пет старијих лица која су се пријавила за наставу, а планирамо да организујемо и курсеве страних језика. Такође, почињемо са обукама за покретање малих бизниса", рекао је Суботин.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"