Врбас добио УГ "Женски центар Хоризонт"

У циљу промоције и унапређења полне, родне и старосне једнакости, оснаживања жена и борбе против свих врста насиља, у Врбасу је основано ново Удружење грађана "Женски центар Хоризонт". Већ на првом кораку, подршку оснивању и раду Хоризонта пружили су представници Министарства одбране Републике Србије, а Врбашанима окупљеним у биоскопу Југославија на ппредстављању новог удружења грађана, обратили су се Катарина Штрбац, пуковник и доктор наука, и Биљана Стојковић, доктор војних наука за стратегију.

"Наш циљ је неговање културе ненасиља и равноправности жена, а подстицаћемо и институције да ефикасније и одговорније делују у том правцу. То ћемо чинити кроз трибине, бригу о старима, јачањем женског предузетништва, бављењем спортом и промоцију здравог начина живота. Оснажујући себе, оснажујемо и друге", рекла је Мирјана Копривица, председница "Женског центра Хоризонт". Она је истакла да нова организација жели да се бори против предрасуда, насиља над женама, насиља у породици, вршњачког насиља и насиља над старима, јер су ови облици насиља најчешћи и могу се десити свакоме.

Пуковник Катарина Штрбац истакла је да данас није тако тешко бити жена у униформи као што је то било некад, те да се положај жена јесте поправио али да има још доста тога да се уради, нарочито на локалу. "У Влади Републике Србије постоји Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом, па вас упућујем да сарађујете са њима. Локалне самоуправе и удружења треба да покрећу и друштвено одговорне и иновативне пројекте у оквиру прекограничне сарадње. Наше Министраство може вам пружити помоћ у виду едукације за писање пројеката", рекла је Штрбац. Биљана Стојковић говорила је о значају националног акционог плана "Жене, мир и стабилност", који има за циљ веће укључивање жена у друштвени живот и повећање њихове заступљености у свим секторима државне управе.

Након трибине глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић извела је монодраму "Милунка Савић".

КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

19. мар 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

На изложби под називом "Време тече" отвореној у Нашој гал...

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

16. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 20...

Фото конкурс: Музеј и конекција

14. мар 2018. КУЛТУРА

Фото конкурс: Музеј и конекција

У оквиру Mанифестације "Музеји за 10", која се одржава од...

Изложба слика Милијане Радовановић

12. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика Милијане Радовановић

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса у четвртак, ...

Књижевно вече Благоја Баковића

06. мар 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Благоја Баковића

Православна црквена општина Врбас организовала је синоћ к...