Врбас у знаку манифестације "Музеји Србије, 10 дана од 10 до 10"

Отварањем две изложбе фотографија, "Музеј као инспирација“ у Галерији Културног центра Врбаса, "За који живот треба да се родим" у Градском музеју, у Врбасу је званично почела једна од најпосећенијих културних манифестација последњих година -  "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10".

Изложбу у Галерији отворио је Миленко Радованов, уметнички фотограф.

"Велики је успех за ову средину да се овакав програм у оквиру манифестације 'Музеји Србије, 10 дана од 10 до 10', организује већ девет година, и то само захваљујући неколицини вредних људи из Културног центра и Градског музеја. И ове године можемо да видимо веома квалитетне радове, посебно јер имамо да поново уживамо у ретроспективи до сада награђених радова, као и у новим радовима десет аутора. Сви који су послали своје радове добили су пригодну књигу и диплому, а посебно ме радује што је отварању изложбе присуствовало доста младих. Они имају прилику да виде како раде интернационални мајстори фотографије, а од њих се само може учити", рекао је Радованов.

Уз ауторе претходних година изложених фотографија, ове године по први пут излагали су Андреа Алексић, Мирјана Тијанић, Владо Њаради, Корнелија Ђаковић, Петар Брил, Јан Вало, Бора Миросављевић, Милорад Михаиловић, Александар Милатовић и Мирјана Миловић.

Велико интересовање Врбашана изазвала је изложба под називом "За који живот треба да се родим", посвећена обележавању 55. годишњице појаве rock'n'roll музике у Врбасу. На зидовима Градског музеја нашле су се фотографије првих врбаских бендова, фотографије са игранки и концерата, а затим и свих других бендова који су оставили траг на музичкој сцени града. Изложбу је отворио Дадо Топић.

"Овако добро посећена изложба, посвећена бројним бендовима Врбаса, доказ је да је rock'n'roll одиграо значајну улогу у развоју културе и друштва. Више пута сам свирао у Врбасу, Црвенки и другим околним местима, познајем ову публику и она зна мене, и сигуран сам да ће наставити да негује овај музички израз, за неке будуће рокере. Без оних старих не би било бендова које се баве овом музиком данас, а они морају да буду инспирација неким новим бендовима", рекао је Топић, који је испред Градског музеја одржао и концерт.