Врбас улаже 4 милиона евра у водоснабдевање

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас са представницима Врбаса, Кикинде, Књажевца и Параћина уговоре за реализацију пројеката водоснабдевања у ове четири локалне самоуправе. Уговори, који су вредни укупно 17 милиона евра, решиће питање водоснабдевања за 123.000 грађана, у оквиру програма "Помоћ водоснабдевању и канализацији у општинама средње величине у Србији", који се реализује у сарадњи са Немачком развојном банком (КfW).

У име општине Врбас уговор вредан 4,1 милион евра, потписао је Милан Глушац, председник општине, и према њему градиће се два нова постројења за припрему воде, резервоарски простор и два цевовода који ће покрити територију целе општине.

"Сагледавајући проблем водоснабдевања у општини Врбас, од квалитета воде у насељеним местима, која није за пиће од 2006. године, па до обезбеђивања довољних количина, одлучили смо да оптимална решења потражимо у сарадњи са немачком KfW банком и фирмом 'SETEC ENGINEERING'.
 Понуђено и прихваћено решење, које су припремили управо 'SETEC ENGINEERING' и стручна служба Пословне јединице 'Водовод и канализација', састоји се у проширењу капацитета прераде и складиштења воде за пиће на изворишту у Врбасу, те повезивање водоводне мреже у насељима општине Врбас са централним водозахватом у Врбасу.
 Пројекат се састоји од изградње два нова постројења за припрему воде, укупног капацитета 120 л/с, и резервоарског простора капацитета 2.000 м3, као и цевовода Врбас - Куцура - Савино Село, и Куцура - Змајево - Равно Село - Бачко Добро Поље, који ће повезати водоводне мреже насеља са централним водозахватом у Врбасу, укупне дужине 32 км. Реализацијом овог пројекта трајно ћемо обезбедити квалитетно снабдевање водом за пиће свих насеља у општини Врбас, као довољне количине воде за сам град", рекао је након потписивања уговора Глушац.

Он је појаснио да је 30 одсто одобрених средстава бесповратно, док се преостали износ враћа у ратама након петогодишњег грејс периода. Гарант уговора је Влада Србије.

Уз потпредседницу Михајловић и председнике општина и градоначелнике, уговоре су у Влади Србије потписали и министар финансија Душан Вујовић, и директор КfW за комуналну инфраструктуру за регион југоисточне Европе и Турске Кирк Милнер, у присуству амбасадора Немачке у Србији Аксела Дитмана.

КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

19. мар 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

На изложби под називом "Време тече" отвореној у Нашој гал...

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

16. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 20...

Фото конкурс: Музеј и конекција

14. мар 2018. КУЛТУРА

Фото конкурс: Музеј и конекција

У оквиру Mанифестације "Музеји за 10", која се одржава од...

Изложба слика Милијане Радовановић

12. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика Милијане Радовановић

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса у четвртак, ...

Књижевно вече Благоја Баковића

06. мар 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Благоја Баковића

Православна црквена општина Врбас организовала је синоћ к...