Мировић уручио помоћ избеглицама у Куцури

Поводом 20. јуна, Светског дана избеглица, председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас избегличке породице у Куцури и у циљу економског оснаживања, уручио им помоћ у машинама и опреми. У сусрету са члановима избегличких породица Мировић је нагласио да је циљ Покрајинске владе да се у наредних пет до седам година и ова група у потпуности интегрише у војвођанско друштво.

"Потребно је да се избрише разлика између оних који имају формални статус избеглих и расељених са простора бивше Југославије и оних који у Војводини живе деценијама и стотинама година уназад. У Србији има више од 27.000 оних који су регистровани као избегла и прогнана лица, а највећи део њих налази се у Војводини. Због тога је наша одговорност већа и због тога ћемо у наредном периоду са више средстава финансирати пројекте надлежног Фонда за избегла, прогнана и расељена лица. Помоћ ће бити значајнија и када је реч о куповини кућа за крајњи смештај избегличких породица и финансирању програма за економско оснаживање породица", рекао је Мировић.



Мировић је као крајњи циљ апострофирао потпуну интеграција избеглих, прогнаних и расељених лица у друштво. "То је идеја и на томе ћемо радити и финансијским средствима и свим другим капацитетима Покрајинске владе. Задовољан сам начином на који је Фонд реализовао ову акцију, на основу критеријума и елемената који омогућују да помоћ заиста дође у праве руке, без злоупотреба, и наставићемо са овим програмима", навео је Мировић, који је сусрет са избеглицама искористио да у директном разговору чује конкретне проблеме са којим се сусрећу ови људи и који модели помоћи би били најбољи за њихово решавање.

Директор Покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило, истакао је да су данас четири избегличке породице, које су у претходном конкурсу Фонда добиле средства за економско оснаживање, добиле мотокултиватире, пумпе за наводњавање и опрему за подизање пластеника.

"Покрајински фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима је основан како би кроз програме подршке помогао избеглим лицима, а ти програми су ове године нешто већи и бољи, јер је Покрајинска влада издвојила нових 10 милиона динара како би конкурси могли бити појачани са додатним средствима", рекао је Ћутило.



Према његовим речима, тренутно је актуелан конкурс за набавку грађевинског материјала за породице које су почеле нову градњу. "За неколико дана очекујемо расписивање конкурса за набавку сеоских кућа са окућницом, конкурс за економско оснаживање је завршен, нови круг помоћи у оквиру овог програма очекујемо од септембра, када ће бити расписани и програми помоћи за најбоље ученике из избегличких породица и организовање манифестација", објаснио је Ћутило.

Посети Мировића Куцури присуствовали су и Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас, и Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања и избегла и расељена лица. "Светски дан избеглица обележили смо на најбољи начин, посетом председника Покрајинске владе Игора Мировића и уручивањем помоћи породицама из ове групе. Једна породица добила је пластеник, две породице по мотоклултиватор, и још једна породица опрему за наводњавање, што је значајна помоћ за њихово економско оснаживање. Општина Врбас, заједно са Покрајинским фондом за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, труди се да наше суграђане на време обавести о свим конкурсима, и управо зато користим прилику да информишем јавност да је Фондација Ане и Владе Дивца отворила конкурс за ученике који ове године уписију 1, 2, и 3. разред средње школе, уз услов да је један од родитеља избегао са територије Републике Хрватске. Учиници ће имати десетомесечну финансијску помоћ, уз услов да четири сата месечно волонтирају у неком послу", рекла је Илић.    

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"