Енергетска ефикасност у Врбасу пример за целу Војводину

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић отворио је данас конференцију "Енергетска ефикасност у јавном сектору", на којој је, као и обично, највећу пажњу учесника изазвала презентација рада Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас и резултати који су постигнути захваљајући активностима њених стручњака.

Према речима секретара Грбића, циљ конференције је стварање комуникационих канала између Покрајинског секретаријата за енергетику и општина и градова на територији Војводине у овој области, као и израда мапе енергетске ефикасности објеката јавне намене, због чега је најављена и могућност формирања буџетског енергетског фонда на нивоу Војводине.

"Постизањем уштеда на енергентима кроз повећање енергетске ефикасности и формирањем једног енергетског фонда у будућности, сигурно ћемо растеретити локалне буџете и средства ће локалним самоуправама остати за неке друге намене у области образовања, инфраструктуре, спорта", рекао је Грбић и додао да велики број локалних самоуправа данас нема прецизне податке о потрошњи енергената, за разлику од општине Врбас. 

Тим поводом је председник општине Врбас Милан Глушац рекао да се већ више година у овој општини спроводи читав низ мера које се тичу енергетске ефикасности и да се успех види. "Влада Швајцарске је општину Врбас препознала као доброг партнера и обезбедила нам 1,6 милиона франака за оптимизацију јавних објеката - за четири школе и четири предшколске установе. Општина Врбас је на свим објектима јавних установа успела да са минималним средствима направи велику енергетску ефикасност, па и на самој згради општине, где аутоматизацијом котлова успевамо да уштедимо више од милион динара на годишњем нивоу", рекао је Глушац.

Конкретно о резултатима рада на овом пољу говорили су стручњаци Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас, Никола Вујовић и Жељко Зечевић.





Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"