Енергетска ефикасност у Врбасу пример за целу Војводину

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић отворио је данас конференцију "Енергетска ефикасност у јавном сектору", на којој је, као и обично, највећу пажњу учесника изазвала презентација рада Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас и резултати који су постигнути захваљајући активностима њених стручњака.

Према речима секретара Грбића, циљ конференције је стварање комуникационих канала између Покрајинског секретаријата за енергетику и општина и градова на територији Војводине у овој области, као и израда мапе енергетске ефикасности објеката јавне намене, због чега је најављена и могућност формирања буџетског енергетског фонда на нивоу Војводине.

"Постизањем уштеда на енергентима кроз повећање енергетске ефикасности и формирањем једног енергетског фонда у будућности, сигурно ћемо растеретити локалне буџете и средства ће локалним самоуправама остати за неке друге намене у области образовања, инфраструктуре, спорта", рекао је Грбић и додао да велики број локалних самоуправа данас нема прецизне податке о потрошњи енергената, за разлику од општине Врбас. 

Тим поводом је председник општине Врбас Милан Глушац рекао да се већ више година у овој општини спроводи читав низ мера које се тичу енергетске ефикасности и да се успех види. "Влада Швајцарске је општину Врбас препознала као доброг партнера и обезбедила нам 1,6 милиона франака за оптимизацију јавних објеката - за четири школе и четири предшколске установе. Општина Врбас је на свим објектима јавних установа успела да са минималним средствима направи велику енергетску ефикасност, па и на самој згради општине, где аутоматизацијом котлова успевамо да уштедимо више од милион динара на годишњем нивоу", рекао је Глушац.

Конкретно о резултатима рада на овом пољу говорили су стручњаци Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас, Никола Вујовић и Жељко Зечевић.

КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

19. мар 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

На изложби под називом "Време тече" отвореној у Нашој гал...

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

16. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 20...

Фото конкурс: Музеј и конекција

14. мар 2018. КУЛТУРА

Фото конкурс: Музеј и конекција

У оквиру Mанифестације "Музеји за 10", која се одржава од...

Изложба слика Милијане Радовановић

12. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика Милијане Радовановић

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса у четвртак, ...

Књижевно вече Благоја Баковића

06. мар 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Благоја Баковића

Православна црквена општина Врбас организовала је синоћ к...