Осетљиве групе и даље у програму предшколског образовања

Представници општине Врбас, Предшколске установе "Бошко Буха" и Црвеног крста Врбаса присуствовали су данас састанку који је у Београду организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, на коме се говорило о потреби континуираног похађања предшколског програма за децу из осетљивих група. Овим проблемом до сада се најактивније бавио Црвени крст, али је за наставак реализације пројекта "Заједнички програм за инклузију Рома и маргинализованих група кроз образовање", потребно снажније укључивање и других органа, институција и установа, констатовано је на састанку.

Општину Врбас, међу двадесетак локалних самоуправа које су биле позване да присуствују састанку, представљали су Данијела Илић, чланица Општинског већа, Татјана Глушчевић, секретарка ЦК Врбаса, и Ксенија Бенце, вршилац дужности директора ПУ "Бошко Буха".

"Током протеклих година Црвени крст је, у оквиру Заједничког програма за инклузију Рома и маргинализованих група кроз образовање, на различите начине пружао подршку укључивању деце из осетљивих друштвених група у предшколско васпитање и образовање. Будући да се пројекат завршава, од септембра 2017. године Црвени крст неће бити у могућности да настави подршку у истом виду и обиму, па ће локална самоуправа наставити да финансира овакав вид подршке деци из наведених друштвених група. Циљ је подстаћи програме који подстаћи програме који подстичу транзицију деце из осетљивих група у редовне групе предшколских установа. Начин на који то раде општине Врбас и Смедерево издвојени су на састанку као примери добре праксе", рекла је Данијела Илић.

"Презентација примера добре праксе пројекта 'Заједнички програм за инклузију Рома и маргинализованих група кроз образовање' Црвеног крста Србије, био је стручни рад Бојане Јоцовић Делић, сарадника у Предшколској установи 'Бошко Буха'. Пројектне активности у области предшколског васпитања и образовања реализују се у Црвеном крсту Врбаса већ 11 школских година, у партнерству управо са овом установом, уз стручну супервизију компетентних сарадника. Од сепретмбта ове године донатор престаје са финансирањем пројекта, али ће сарадња бити настављена у оквиру одрживости пројекта", рекла је након састанка Татјана Глушћевић.      

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"