Семинар посвећен бољем деловању НВО

У Врбасу се данас одржава семинар "Удружења грађана – Ка ефикаснијем деловању", плод сарадње општине Врбас и Техничке помоћи организацијама цивилног друштва (ТАЦСО). Семинару присуствују представници близу 60 организација цивилног друштва из општине Врбас.

"У жељи да наш невладин сектор постигне што боље успехе на конкурсима, дошли смо на идеју да организујемо овакав семинар. Ово ће омогућити да наши досадашњи корисници боље уређују документацију, али и да за средства конкуришу не само код локалне самоуправе, већ и ка републичким и покрајинским фондовима. Уз то ће научити много о прикупљању пројектне документације потребне за приближавање фондовима ЕУ, а у том правцу смо и ми много радили на повезивању и прекограничној сарадњи како би олакшали тај приступ", рекао је на отварању семинара Милан Глушац, председник општине Врбас.

Како је присутне представнике локалних удружења грађана упознала Зорица Рашковић, национална саветница ТАСЦО пројекта, Европска унија подржава већ осам година њихов рад у земљама Западног Балкана и Турске, а примарни циљ је јачање демократских капацитета организација цивилног друштва. Цивилно друштво је шири појам од невладиних организација, које су код нас често представљене у негативном контексту, па су задаци семинара и јачање позитивног имиџа ОЦД у јавности, повећање квалитета услуга које пружају ОЦД, а посебно писање пројеката, управљање и извештавање о пројектима.



"Наша мисија је подизање капацитета организација цивилног друштва како би боље сарађивале са локалним управама, државним органима и повезале грађане и државу у решавању бројних питања. Веома је занимљиво што је у Врбасу на једном месту окупљено шездесетак представника цивилног сектора који су заинтересовани да чују и науче нешто ново и тиме унапреде свој рад. Удружења грађана су огроман потенцијал на који држава треба да рачуна и који држава треба да респектује. Пројекти о којима данас овде говоримо су алатка да се нешто промени, али и изван пројеката много је још отворених тема", рекла је Рашковић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"