Глушац посетио Геронтолошки центар Врбас

Милан Глушац, председник општине Врбас, заједно са сарадницима, посетио је данас Геронтолошки центар Врбас. Сусрет са штићеницима и запосленим у овој установи Глушац је искористио да им честита двоструки празник: Међународни дан старијих особа и 14. рођендан Геронтолошког центра Врбас, који је основан 2003. године. Поводом празника у центру је изведен пригодан програм, а стара лица већ су посетили или ће то учинити наредних дана, представници разних удружења, образовних установа, политичких организација и других.

"Покушавамо да на разне начине будемо на услузи и од помоћи људима који су смештени у центру. За оне који су покретни организовали смо једнодневни излет на Фрушку гору, како би, барем и на кратко, променили амбијент у којем бораве, док ћемо за оне који су непокретни обезбедити пет душека. Број старих лица расте и ми морамо водити рачуна о њима, подједнако одлукама које ће им обезбедити здравију старост, али и бригом о онима којима је заштита друштва неопходна. Морамо се потрудити да им треће доба живота буде лакше", рекао је Глушац. Заједно са њим Геронтолошки центар су посетили Данијела Илић и Марјан Мијановић, чланови Општинског већа. 

Радмила Мусић, директорка ГЦ, истакла је да је установа тренутно у поступку лиценцирања и да се очекује добијање ограничене лиценце. "Објекат нема испуњене структуралне стандарде по провилнику о лиценцирању. Наиме, оволиком објекту са сутереном, приземљем и два спрата недостаје лифт, али очекујемо да добијемо подршку Министарства за социјална питања за његову изградњу. Такође, финансијску подршку из буџетске резерве за овај пројекат најавио је и председник Покрајинске владе Игор Мировић, тако да се надамо скором решењу овог проблема", рекла је Мусић. 

Према њеним речима, Геронтолошки центар из године у годину прима све већи број захтева за смештај слабо покрених и непокретних лица, због чега је приземље објекта пренамењено у стационарне собе, али и то се показује као недовољно. "Имамо урађен пројекат доградње Геронтолошког центра. Предвиђена је изградња Дневног центра за старе и особе са инвалидитетом, док би на спрату биле собе за непокретне кориснике", рекла је Мусић.