Организације цивилног друштва брину о угроженим

Представници 23 организације цивилног друштва, које јесу или могу бити пружаоци услуга социјалне заштите, окупили су се на једнодневном семинару у Врбасу и разговарали о овој врсти услуга, могућностима лиценцирања и партнерству са локалном самоуправом на задатку заштите угрожених група.

"Закон о социјалној заштити претпоставља улогу цивилног друштва у пружању ових услуга и даје им мандат да се њима баве. Организације цивилног друштва то могу да раде самостално, уз пројектно финансирање, али то није континуирано решење, а добра околност је што општина Врбас препознаје могућност и потребу да из свог буџета финансира организације цивилног друштва као потенцијалне пружаоце услуга. Оне могу бити намењене различитим групама, особама са инвалидитетом, деци, старијим, Ромима, и свим другим маргиналним групама којима је помоћ неопходна. На семинару су представљени модели како покренути локалну услугу, како се лиценцирати за тај посао и постати легитимни пружалац услуга као и државне службе", рекла је Ивана Копривица, консултант на семинару.

Мира Недић, руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе, истакла је да локална самоуправа има жељу и намеру да гради партнерски однос са организацијама цивилног друштва, па су овакви семинари добродошли за оснаживање међусобног поверења и организацију деловања. "У току је израда програма унапређења социјалне заштите и жеља нам је да детаљно мапирамо социјалне услуге које ћемо заједно реализовати у будућности, посебно оне које су усмерене на најосетљивије групе као што су деца, млади или жртве насиља. Настављамо сарадњу са канцеларијом Техничка помоћ организацијама цивилног друштва у земљама корисницима ИПА фонда - TACSO, којом се ојачавају капацитети наших организација цивилног друштва, од писања пројекта до њихове реализације", рекла је Недић.