Почела зимска предавања за пољопривреднике

Врбас је јуче био домаћин стручно-научног скупа и техничко-едукативне радионица на којој се говорило о одрживој примени пестицида. Заинтересованим пољопривредним произвођачима обратили су се проф. др Ференц Баги, др Мирослав Ивановић, проф. др Рајко Бугарин, проф. др Александар Седлар и Владимир Вишацки, који су говорили о технологији заштите и најзначајнијим болестима ратарских култура у атару општине Врбас, заштитној опреме при примени пестицида, ратарским прскалицама и ефикасној и економичној апликацији пестицида.

"С сбзиром да више од годину дана у нашој општини постоји Оделење за пољопривреду, желимо да за пољопривреднике организујемо зимска предавања, а оно што смо чули од њих је да су заинтересовани за правилну примену пестицида, управо због заштите животне средине. Од предавача који су им се обратили, између осталих од професора са Пољопривредног факултета, могли су пуно тога да науче и виде практичну примену. Оделење за пољопривреду планира током зимских месеци још предавања за пољопривреднике, слушамо њихове идеје и оно што их највише интересује, и према томе организовати још оваквих предавања", рекла је овом приликом помоћница председника општине за пољопривреду Ливиа Боганч Андријашевић.

"Јасно је да средства за заштиту биља носе одређени ризик и зато са њима треба руковати и поступати пажљиво. Пре свега треба читати етикету и на основу тога примењивати средства за заштиту биља, и при том обратити пажњу и на мере опреза. Сагласно томе, потребно је користити и личну одговарајућу заштитну опрему, прво је важно адекватно је изабрати а онда је и користити када се ради заштита биља, у свим фазама поступка, односно и у току припреме раствора и у току примене. Нажалост, пракса међу нашим пољопривредницима је да то схватају олако, иако ова средства могу бити врло опасна, чак и у малим количинама. Средства за заштиту биља су корисна, омогућавају одговарајући принос у пољопривредној производњи, али исто тако је важно заштитити не само биљке, већ и људе, околину, пчеле, корисне инстекте, односно све оно што може бити споредно угрожено овим средствима", рекао је, између осталог, др Мирослав Ивановић.

Стручно-научни скуп у Врбасу организовали су Одељење за пољопривреду, у сарадњи са Пољопривредним факултетом из Новог Сада, а део је пројекта Департмана за пољопривредну технику и Едукативно-развојног центра технике за апликацију пестицида, који подржава Покрајински секретаријати за пољопривреду, водопривреду и шумарство.