РТВ: Где ће бити депонован муљ из ВБК?

Радио-телевизија Војводине поново је посветила део свога програма проблему Великог бачког канала. Више саговорника који су представљали званичне органе и цивилни сектор, учествовало је у разговорима којима је тема била како трајно решити највећи еколошки проблем.

Ни након 30 година, није решен проблем са најзагађенијим водотоком у Европи - Великог бачког канала. Најкритичнији део је на деоници код Врбаса. Пројекат финалног решавања најзагађенијег водотока у Европи, подржала је и Покрајинска влада и надлежни секретаријат.

Међутим, грађани негодују због локација где ће се, према пројекту, муљ депоновати, јавља РТВ. Велики бачки канал је део система Дунав-Тиса-Дунав. Дугачак је 118 км и повезује Дунав (код Бездана) са Тисом (код Бечеја). Између ова два места скраћује пут за више од 200 км, а користи се и за водоопскрбу овог дела Бачке у доба суше. Прокопавање канала је почело 6. маја 1793. године. Канал је прокопаван ручно, а на његовој изградњи било је ангажовано 3.000 радника. Канал је завршен 1801, а пуштен је у употребу 1802. године. Вода у каналу у горњем току, од преводнице код Бездана до Црвенке, је погодна за купање, пецање и роњејне јер нема никакве индустије. Низводно од Цврнке вода је изузетно загађена, пошто се у њу изливају отпадне воде из индустријских постројења Врбаса, Куле и Црвенке.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"