РТВ: Где ће бити депонован муљ из ВБК?

Радио-телевизија Војводине поново је посветила део свога програма проблему Великог бачког канала. Више саговорника који су представљали званичне органе и цивилни сектор, учествовало је у разговорима којима је тема била како трајно решити највећи еколошки проблем.

Ни након 30 година, није решен проблем са најзагађенијим водотоком у Европи - Великог бачког канала. Најкритичнији део је на деоници код Врбаса. Пројекат финалног решавања најзагађенијег водотока у Европи, подржала је и Покрајинска влада и надлежни секретаријат.

Међутим, грађани негодују због локација где ће се, према пројекту, муљ депоновати, јавља РТВ. Велики бачки канал је део система Дунав-Тиса-Дунав. Дугачак је 118 км и повезује Дунав (код Бездана) са Тисом (код Бечеја). Између ова два места скраћује пут за више од 200 км, а користи се и за водоопскрбу овог дела Бачке у доба суше. Прокопавање канала је почело 6. маја 1793. године. Канал је прокопаван ручно, а на његовој изградњи било је ангажовано 3.000 радника. Канал је завршен 1801, а пуштен је у употребу 1802. године. Вода у каналу у горњем току, од преводнице код Бездана до Црвенке, је погодна за купање, пецање и роњејне јер нема никакве индустије. Низводно од Цврнке вода је изузетно загађена, пошто се у њу изливају отпадне воде из индустријских постројења Врбаса, Куле и Црвенке.