Укључи се! "Узми рачун и победи 2018"

Влада Републике Србије је на седници одржаној 23. јануара 2018. усвојила закључак да се наградна игра са фискалним рачунима и слиповима "Узми рачун и победи" организује и ове године, будући да је борба против сиве економије један од економских приоритета Владе. Организација наградне игре "Узми рачун и победи" је једна од важних мера Националног програма за сузбијање сиве економије.

Имајући у виду велики успех првог круга у којем је према истраживању НАЛЕД-а учествовало готово 40 одсто грађана и послато више од 85 милиона рачуна, Влада је усвојила закључак о организовању новог циклуса наградне игре јер је оцењено да је рекордни одзив значајно допринео јачању пореске културе грађана и привреде и изградњи свести о важности плаћања пореза и одговорног пословања за добробит целог друштва. Приређивач новог циклуса биће Влада Србије у сарадњи са НАЛЕД-ом и привредом окупљеном у Савезу за фер конкуренцију.

Наградни фонд „Узми рачун и победи 2018“ биће значајно вреднији него прошле године и састојаће се од већег броја аутомобила и станова који ће бити додељени учесницима у наградној игри, током јавног извлачења. Поред јачања свести о губицима које сви грађани Србије трпе услед сиве економије, први циклус имао је и значајне фискалне ефекте. Током три месеца наградне игре, евиденција промета преко фискалних каса повећана је за 33 одсто код малих обвезника код којих је сива економија најзаступљенија, а порески инспектори регистровали су за четвртину мање прекршаја у издавању фискалних рачуна. У истом периоду забележен је раст безготовинских трансакција за 18,5 одсто. 

Право на учешће у извлачењу награде у Наградној игри имају сва пунолетна лица са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије која прикупе минимум десет фискалних рачуна или десет потврда за плаћање картицом („слипова”), који се шаљу у одвојеним ковертама, минималне вредности од 100 динара по фискалном рачуну или „слипу”, не старијих од 1. јануара 2018. године и доставе их приређивачу у ковертама на начин дефинисан овим критеријумима: - коверте за Наградну игру се попуњавају тако да је на предњој страни коверте уписано „УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ 2018”, а на полеђини коверте читко уписани лични подаци учесника, и то: име, презиме, адреса пребивалишта/боравишта из личних докумената и контакт телефон; - о складиштењу и сортирању доспелих коверти и свим осталим пратећим активностима стараће се ЈП „Пошта Србије”, Београд; - учесници у Наградној игри неће плаћати поштанску услугу слања коверти; - све коверте које су приспеле у првом кругу Наградне игре, учествоваће и у другом кругу Наградне игре; - учесници у Наградној игри моћи ће да шаљу коверте почев од 1. фебруара 2018. године; - наградни фонд и средства за реализацију ове наградне игре су обезбеђена делом од привреде, а делом из буџета Републике Србије; - Наградна игра биће организована кроз четири извлачења.

Учесници у Наградној игри биће и градови, градске општине и општине са територије Републике Србије, који ће бити награђени на основу броја послатих фискалних рачуна или „слип” исечака у току два круга наградне игре „Узми рачун и победи 2018”. Награде су обезбеђене за девет најуспешнијих градова, градских општина и општина са чије територије пристигне највише фискалних рачуна или „слип” исечака, а средства морају бити утрошена у сврху опремања и обнове објеката и простора од јавног значаја, по избору грађана.

У складу са методологијом Такмичења, градови, градске општине и општине су подељене у три једнаке такмичарске групе према броју становника (мале, средње и велике). У свакој од група одређују се по три победника на основу броја послатих коверата по глави становника, пондерисано куповном моћи. Девет победничких градова, градских општина и општина ће бити награђене са по 23.000 хиљаде евра.