Нова услуга за децу са посебним потребама

Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања, уручила је данас једном броју васпитача, просветних радника и радника Центра за социјални рад, сертификате о успешно савладаној обуци за лиценцираног личног пратиоца детета са посебним потребама. Овога пута подељено је 30 сертификата а тродневну обуку коју је организовала општина Врбас, спроводио је Центар за развој потенцијала деце и младих "Play" из Новог Сада.

"Лични пратилац треба да буде спона између породице, интерресорне комисије и школе или предшколске установе. Препознали смо потребу да уведемо ову услугу, и сада треба да спроведемо низ активности како би она заживела. Током 2016. године Центар за социјални рад у Врбасу је кроз јавне радове пружио услугу личног пратиоца за петоро деце у трајању од четири месеца, и то се показало изузетно успешно. Верујем да је ова услуга неопходна и да ће врло брзо заживети у нашој општини. Убрзо ће бити организована још једна обука за личног пратиоца, али ће бити намењена искључиво незапосленим лицима", рекла је Илић и додла да потврду додељује Републички завод за социјалну заштиту.

Према евиденцији стручних служби, на територији општине Врбас живи 200 малишана са посебним потребама, а интерресорна комисија треба да утврди коме је неопходан лични пратилац. Илић је напоменула да би ове године требало да буде оспособљен и Дневни боравак за децу са посебним потребама, што би уз увођење услуге личног пратиоца, знатно унапредило бригу друштва о овим особама.