У Врбасу одржан Сајам образовања

Чак 13 средњих школа и шест виших школа и факултета учествовало је данас на традиционалном Сајму образовања у Врбасу. Заједно са образовним установама, као део тима који подржава систем дуалног образовања, на сајму су се представиле у компаније "Витал", "Carnex" и "Тривит", док је Национална служба за запошљавање, на штанду Канцеларије за младе општине Врбас, представила пројекат "Клуб за тражење посла". Сајам образовања у Центру за физичку културу "Драго Јововић" био је један од најпосећенијих до сада.

"Тема овог сајма је предузетништво, а то је грана која се развија и која подиже економију сваке државе. Да би се створио добар предузетник потребна је подршка локалне самоуправе и државе. Надам се да смо кренули добрим смером и да ћемо имати све више предузетника", рекао је приликом отварања манифестације Милан Глушац, председник општине Врбас. 

Даница Парошки, помоћница председника општине Врбас задужена за образовање, истакла је да су сви ученици основних школа организовано посетили Сајам образовања, а свака школа је осмислила своје представљање деци. "Ово је добра прилика да се ученици осмог разреда упознају са школама у које ће већ у септембру кренути. Ученицима завршних разреда средње школе су у понуди факултети и више школе, тако да имају прилику да се информишу о условима студирања и на државним и на приватним факултетима. Поред тога, добру сарадњу смо остварили и са Канцеларијом за младе и Националном службом за запошљавање. Понуда за ученике који после средње школе не желе да наставе своје школовање је широка, имамо Клуб за тражење посла, а за оне неодлучне припремили смо програм каријерног вођења на ком ће моћи да учествују и основци и средњошколци, што ће им олакшати доношење одлуке о даљем школовању", рекла је  Парошки.

Јован Вукчевић из Школске управе Нови Сад, посебно је похвалио чињеницу да се Сајам образовања није фокусирао на само једну општину већ на цео регион, што је значајно употпунило понуду и пред посетиоце донело широку лепезу понуда.

Бројни средњошколци показали су интересовање за понуду Педагошког факултета у Сомбору, коју је презентовала млада студенткиња Сара Микић. "Наш факултет нуди четири образовна смера: дипломирани васпитач, дипломирани учитељ, библиотекар-информатичар и дизајнер медија у образовању. Посебна предност за студенте је нови дом у близини факултета, а на првој години студирања школарина се не плаћа. Уколико студенти остваре добре резултате обезбеђују финансирање средствима са буџета, чиме су максимално смањени трошкови студирања током свих година факултета", рекла је Микић. Пажњу је привукла и једна високо образовна установа из Београда која обезбеђује могућност студирања путем интернета.

Током Сајма образовања одржан је и радни састанак на тему "Предузетништво", којем су присуствовали ученици, просветни радници, представници Школске управе, а водиле су га Соња Миладиновић, саветница у Министарству просвете, и професорка Гордана Секе.