Самохраним родитељима потребна подршка

Секција жена Самосталног синдиката општине Врбас организовала је јуче округли сто на тему "Самохрани родитељ". На једном месту покушале су се сабрати све битне информације за самохране родитеље, које су пружали стручњаци из области психологије и педагогије Центра за социјални рад, Предшколске установе "Бошко Буха" и других институција.

Горан Рогановић, председник Општинског ВССС, истакао је да међу самохраним родитељима има све више и мушкараца - очева који се сами брину о деци, док су Дарја Радовић Крчмар и Ана Петровић, представнице Центра за социјални рад, говорили о родитељским капацитетима и правима супружника када су у питању деца и старатељство над њима.

Славица Потежица из ПУ "Бошко Буха", говорила је о томе како ова установа подржава децу самохраних родитеља, посебно у делу права на упис и боравак, који се, иначе, регресира од стране локалне самоуправе. Присутни самохрани родитељи, првенствено мајке, истакле су да је њихов велики проблем пре свега егзистенцијални - финансијски, да примају минималац уколико имају посао, те да често нису у могућности да дођу до алиментације. Оне сматрају да су дечји додаци и неке друге повластице на ниском нивоу, те да не могу да покрију основне потребе једне породице. У општини Врбас од од укупно 3.094 деце које примају дечији додатак, 741 је дете самохраног родитеља, са тенденцијом раста.