Органска производња шанса за пољопривреднике у Куцури

Пољопривредни произвођачи из Куцуре имали су данас прилику да присуствују предавању о могућностима органске производње, које је организовало Куцурско удружење младих - КУМ, компанија Дунав осигурање и магазин Агропресс. На предавању су говорили, Радивоје Надлачки, саветник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, др Лука Радоја, стручни сарадник телевизијске емисије "Знање имање", и  Мирко Дмитрашиновић, шеф Одељења за интерну продају Дунав осигурања у Врбасу. Присутне пољопривреднике поздравио је и Милан Глушац, председник општине Врбас, који је истакао да локална самоуправа улаже све напоре како би ојачала "мале" пољопривредне произвођаче.

"Први пут је локална самоуправа успела да субвенционише камате за кредите у пољопривреди, а тим поводом јавило нам се више од 100 газдинстава. У локалној самоуправи постоји посебно Одељење за пољопривреду, Пољочуварска служба, противградна заштита, а годинама се ради и комасација земљишта, што доказује да усмеравамо знатну пажњу у пољопривредну производњу", истакао је Глушац.

Говорећи о правилном узгоју органског поврћа, др Радоја је рекао да ратари греше најчешће из незнања. "За правилан узгој поврћа веома је важан плодоред пољопривредних култура, исхрана, као и одржавање зелених површина. Ако је у питању органска производња, онда се морају употребљавати и органски препарати за прихрану. Постоје еколошки препарати за контролу биљних болести и штеточина. Пољопривредници су заинтересовани за органску производњу, али им недостају средства за извођење те производње. Суштина органске производње јесте хигијена земљишта", истакао је др Радоја.

Заинтересовани пољопривредници имали су прилику да постављају питања, да добију стручне савете за производњу пољопривредних култура као и за осигурање усева. Током предавања у Куцури присутна је била и екипа тв емисије "Знање имање", која је том приликом разговарала са пољопривредницима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"