Уређење система даљинског грејања заједнички циљ

Представници Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, одржали су данас радни састанак са представницима локалних самоуправа и топлана са територије АП Војводине, на којем је анализирано стање у сектору даљинског грејања у Републици Србији.

Састанку у Скупштини АП Војводине присуствовали су и Милан Глушац, председник општине Врбас, Дамир Иванић, члан Општинског већа задужен за енергетику, и Марија Милуновић, директорка ЈКП "Стандард".

Ресорни секретар Ненад Грбић указао је на значај ове теме, подсетивши на чињеницу да у АП Војводини даљински систем грејања постоји у 21 насељу, и да је око 20 одсто станова прикључено на овај систем.

„Покушали смо да заједно са представницима локалних самоуправа, дефинишемо сфере интереса и проблеме у сектору даљинског грејања. Такође, и начине за њихово решавање, од самог тумачења закона, па до обавеза јединица локалних самоуправа око формирања енергетског менаџмента и базе података, те онога што крајње потрошаче највише занима а то је систем прикључења и скидање са мреже, као и цене које се разликују у локалним самоуправама", рекао је покрајински секретар Грбић. Он је указао на значај анализе тема унутар законског оквира, али и када је реч о интересима крајњих потрошача, јер је циљ сусрета дефинисање неопходних активности ради обезбеђења потпуног функционисања енергетских делатности, било да је реч о самој производњи, дистрибуцији или снабдевању на територији АП Војводине.



Зоран Предић, државни секретар у Министарству за рударство и енергетику навео је да у Републици Србији систем даљинског грејања егзистира у око 60 градова и општина, и незаменљив је део српске енергетике. "Министарство за рударство и енергетику је ову област кроз законску регулативу значајно уредило, како кроз законе о енергетици, тако и кроз одређене подзаконске акте, а паралелно с тим спроводи се и значајан инвестициони циклус у топланама широм Србије преко повољних међународних кредита, донација и бесповратних подстицаја. За разлику од пре пет, шест година, сада многе топлане остварују позитивно пословање и то је енергетски сектор са најмање проблема", изнео је Предић.

"Врбас има систем даљинског грејања и веома нам је стало да ову област уредимо на начин који ће задовољити и потребе потрошача и потребе дистрибутера топлотне енергије. Имамо добра искуства у области енергетске ефикасности и верујем да можемо, уз одређене интервенције, и ову област уредити на корист грађана који користе ову услугу. Занимају нас сва законска решења из ове области и њихова тумачења и овај састанак је био добра прилика да се неке недоумице отклоне", рекао је након састанка Глушац.