Повољним кредитом и усклађеном ценом до доброг водоснабдевања

Општина Врбас и Јавно комунално предузеће "Комуналац" континуирано инвестирају у модернизацију и одговорно управљање водосистемом. Управо због тога општина Врбас постала је део Програма водоснабдевања и канализације у градовима и општинама средње величине, који финансира Немачка развојна банка (KfW).

"Захваљујући овом програму обезбедили смо повољан кредит од 4,1 милион евра за побољшање комплетног водоснабдевања у општини Врбас и на тај начин грађанима ћемо пружити, не само бољи квалитет воде, већ и бољи квалитет живота", истакао је председник општине Врбас Милан Глушац. Од укупних средстава, према његовим речима, 30 одсто је бесповратно, док ће се остатак враћати након грејс периода од пет година. Иза комплетног аранжмана стоји Влада Републике Србије.

Један од кључних предуслова одрживости било ког водосистема у свету је усклађивање цена воде. Последње поскупљење воде забележено је почетком 2015. године, само за потрошаче у Врбасу, док је цена за кориснике у селима непромењена од 2012. године. Локална самоуправа одобрила је ЈКП "Комуналац" ново повећање од 17,4 одсто за домаћинства и буџетске кориснике, а три процента за кориснике пословног простора, саопштено је из ЈКП.

Како објашњава директор "Комуналца" Синиша Адамовић, тежи се уједначавању тарифа за домаћинства и привреду, јер је то законска обавеза и међународни стандард. На усклађивање цена воде и канализације утиче више фактора, пре свега покривање планираних прихода, улагање у одржавање мреже, рехабилитација постојеће инфраструктуре и инвестиције у побољшање квалитета воде.

"Овим повећањем цена идемо ка побољшању и осавремењавању система, пре свега повезивању општинских села на систем воде за пиће. Позивам суграђане да то буде наша заједничка солидарност, да на том путу истрајемо и завршимо овај пројекат на задовољавајући начин. Све указује да ћемо имати један заокружен систем за свих пет насељених места и за град Врбас. Завршетак Програма с Немачком развојном банком планиран је за 2022. годину, до тада ћемо имати систем предвиђен да траје наредних 30 - 40 година без додатних улагања. Хиљаду литара воде ће на мајским рачунима стајати нешто више од 66 динара, а за тај новац се може купити отприлике 1,5 литра флаширане воде. Нова цена је социјално прихватљива, јер је далеко испод међународних стандарда, не оптерећује просечан месечни доходак породице од три до пет одсто, што је граница приступачности за овај тип комуналних услуга", рекао је Адамовић.

Он је подсетио на план инвестиција обухваћених кредитом Немачке развојне банке (KfW), истичући да ће се комплетна средства из кредита инвестирати у развој водосистема у општини Врбас, са циљем остварења стабилног водоснабдевања здравом пијаћом водом на целој територији општине.

"Мере које ће се спровести се, пре свега, базирају на повезивању села на извориште у Врбасу. Од средстава у кредиту, планирано је да се уради повезивање Куцуре и Савиног Села. Конкретно, планирано је да се реализују следеће мере: изградња 4 бунара на изворишту Водозахват, проширење постројења за припрему воде за пиће за 3 пута - са тренутног капацитета од 50 литара у секунди на 150 литара по секунди, мере за уштеду енергије за постојеће објекте, куповина водомера, изградња цевовода од Врбаса до Куцуре и од Куцуре до Савиног Села - укупно 14 км, проширење резервоарског простора због повезивања поменутих села, изградња резервоара на Водозахвату запремине 1000м3 и резервоара у Куцури запремине 1500м3, затим СКАДА систем за нове објекте, изградња црпних станица - једна на Водозахвату за пласирање воде од изворишта до резервоара у Куцури, и друга у оквиру резервоара у Куцури за пласирање воде ка селима, куповина опреме за детекцију цурења, као и материјал за цевовод ка преосталим селима (Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село), у зависности од преосталог новца из предвиђеног буџета", објаснио је Адамовић.