Расте интересовање за здраву исхрану

Заговорници здравог начина исхране имали су у петак прилику да у Врбасу, у Центру за физичку културу "Драго Јововић", чују предавање под називом "Пут до здравља кроз адекватан начин исхране" мастер нутриционисте Монике Варга. Предавање су организовале млада Врбашанка, др Љиљана Поповић са Технолошког факултета у Новом Саду, и Даница Влаховић, дугогодишњa активисткиња и промотерка здравих стилова живота.

"Врбашани јесу заинтересовани за здрав начин живота, све више људи физички је активно, па смо покушали да им кроз предавање приближимо и здрав начин исхране, што је подједнако важан за квалитетан живот. Имали смо прилику да чујемо стручно предање квалификованог нутриционисте Монике Варга, која је мастер студије завршила у Генту, у Белгији. Добили смо основне смернице правилне исхране, важне савете и препоруке, и сада је на свима који су присуствовали предавању да, уколико желе и имају могућности, почну да примењују оно што су чули", рекла је др Поповић, чија су поља научног истраживања активне компоненте и једињења у намирницима, са позитивним утицајем на људско здравље. Управо је др Поповић одржала прво предавање ове врсте пре пар месеци, да би у петак, са растом интересовања, било организовано предавање професионалног нутриционисте. Др Поповић је искористила прилику и јавно захвалила ЦФК "Драго Јововић" за уступљени простор за предавање, као и позвала привреднике, посебно произвођаче здраве хране којих у Врбасу има доста, да помогну организацију оваквих предавања и приближе вредности здраве исхране што већем броју људи.

Највреднији квалитет оваквих предавања, оценили су присутни, јесу исправне информације о теми која се разматрала, посебно у светлу скоро неограничене доступности непроверених информација о истој теми на интернету. "Важно је за грађане да правилно примењују смернице здраве исхране и да се правилно едукују. Нама су доступне и бројне лажне информације, стварају се заблуде и конфузија, тако да оваква предавања служе за отклањање дилема и усвајање тачних принципа и смерница. За здраве стилове живота опредељује се све више људи, али и даље недовољно, често се таквим стиловима окрећу касно, а потребно је и пожељно то учинити на време. Људи се лакше определе за рекреацију и за теретану него на свеобухватну промену животног стила и зато им је потребно све то приближити", рекла је Моника Варга.

Она сматра да је потребно променити однос према храни, а не бројати калорије. "Наше школе окружене су пекарама и fast food ресторанима и деца су нам склона гојењу већ од најмлађих дана. Зато је потребно да и деца буду едукована, да навике здравих стилова живота усвоје на време, и мислим да су већ први разреди основне школе право време да им се приближе ове теме, наравно прилагођено њиховом нивоу и њиховим интересовањима. Ако желимо здраве генерације у будућности треба да кренемо са едуковањем младих већа сада", рекла је Варга и свим присутним као прве, универзалне препоруке, уз мноштво стручних који су се могли чути, саветовала пажљив одабир намирница, што чешћу припрему хране код куће, са пуно љубави, као и обавезне заједничке оброке свих чланова породице.