YUCOM представио Водич за самозаступање

Комитет правника за људска права – YUCOM, организовао је у Врбасу предствљање Водича за самозаступање грађана, парнични поступак и поступци пред независним институцијама. Представљање Водича је организовано уз подршку Мултидонаторског повереничког фонда за подршку сектору правосуђу, у присуству представника локалне самоуправе, Општинске управе, удружења грађана, образовних установа, као и заинтересовани грађани.

Водич је представљен у просторијама 2. Месне заједнице, ул. Саве Ковачевича 94, Врбас, на иницијативу Миљане Томић, правног саветника Балканског центра за миграције и хуманитарне активности и општине Врбас. На догађају су били присутни представници општинске управе, удружења грађана, професори школа и многи заинтересовани грађани. Овом приликом грађанима су подељени бесплатни примерци Водича.

"Водич за самозаступање грађана служи као прва помоћ у ситуацијама када се обичан грађанин, односно правно неука странка, нађе у некој правној ситуацији. Тада је важно да зна која права и обавезе има, коме може да се обрати, како би на најбољи могући начин могла да осигура правичан ток поступка и одговор државе у заштити својих права. У самом водичу постоји листа пружалаца бесплатне правне помоћи за територију читаве Републике Србије", рекли су о документу Велимир Петровић, пројектни асистент, и Катарина Тоскић, правница YUCOM. Осим Водича за самозаступање, говорило се и о другим водичима које је Комитет израдио, а имају за циљ олакшан приступ правди за грађане: Водич први пут на суду и у суду, Водич за ослобођење од судских трошкова: трошкови у парничном поступку и како их се ослободити, и Водич за остваривање права на судског тумача – преводиоца.