Безбедан саобраћај приоритет целе заједнице

Са жељом да едукује грађане на тему безбедности у саобраћају, полазећи од оних најмлађих, Полицијска станица Врбас, заједно са бројним партнерима, организовала је две велике акције у центру Врбаса. У првој су у фокусу били мотоциклисти и како унапредити њихову безбедност на путевима, док је у дугој акцији пажња била усмерена на безбедност најмлађих учесника у саобраћају, предшколаца и ученика који се на путевима  најчешће појављују као пешаци. Ове масовне акције део су реализације Стратегије полиције у заједници Министарства унутрашњих послова, и пројекта Полиција у локалној заједници, који спроводе Полицијска станица Врбас и Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас.

"За нас је важно да уз едукацију, која јесте примарна јер желимо да грађани добро познају саобраћајне прописе, пошаљемо и поруку јавности да нисмо ту само да кажњавамо, већ да радимо и на превенцији и подизању саобраћајне културе. Четири године, колико траје акција, бирамо по једну тему и ове године говорићемо о утицају алкохола на вожњу, уз представљање и промоцију исправног протокола како помоћи мотоциклисти који је доживео незгоду. Полицијска станица Врбас била је привилегована избором да буде у пилот пројекту Министарства унутрашњих послова, али када смо увидели све бенефите оваквих акција, заједно са локалном самоуправом одлучили смо да наставимо са организовањем оваквих и сличних акција, а једна од најуспешнијих је, свакако, и 'Пажљивко'. Реакција грађана на те акције била је одлична и они су од нас тражили да наставимо са њиховим спровођењем", рекао је Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас.


Партнери Полицијске станице у овим акцијама били су Савет за безбедност општине Врбас, Канцеларија за младе, АМСС из Врбаса, АМСС - Центар за моторна возила, Црвени крст Врбас, мото клубови 'Pegasus' из Куцуре, 'Paradiso'' из Врбаса и 'Dragons' из Змајева, као и Предшколска установа "Бошко Буха" из Врбаса и неколико вртића из суседних градова.


У првој акцији посвећеној мотоциклистима окупили су се љубитељи двоточкаша из свих држава бивше Југославије, појачани "бајкерима" из Мађарске и Аустрије. За њих је била организована заједничка вожња од Куцуре до Трга Николе Пашића у Врбасу, где је на показном полигону полицијски службеник на мотору приказао начин безбедног управљања мотором у посебним условима. Гост, предавач др Бранислав Александровић говорио је на тему "Без алкохола на два точка", док су активисти Црвеног крста демонстрирали како се указује прва помоћ возачу мотоцикла при саобраћајној незгоди.

У другој акцији главни протагонисти били су предшколци из Врбаса, Новог Сада, Србобрана и Беочина, који су се на саобраћајном полигону нашли у финалу манифестације "Пажљивко". Око 300 малишана узраста од пет до седам година показало је своје знање о безбедном кретању у саобраћају и познавању саобраћајних знакова. Размера ове акције најбоље се види кроз податак да само у Врбасу двомесечну саобраћајну едукацију "Пажљивко" сваке године прође око пет стотина предшколаца.


"Деца предшколског узраста која се осамостаљују као пешаци, возачи ролера или бицикала представљају најугроженију групу учесника у саобраћају, а едукација је од кључног значаја за њихову заштиту од саобраћајних незгода. То су предшколци, догодине их чека школа и желимо да их на време припремимо, да не чекамо да крену у школу па да их онда учимо. Ми желимо да их максимално припремимо у овом предшколском узрасту, да када догодине буду пошли у школу већ буду упознати са семафором, са пешачким прелазом, са основама безбедности у саобраћају", рекао је Глођовић.


Познавање саобраћајних прописа и стечено знање оцењивали су васпитачи и полицијски службеници, а најбољи такмичари и екипе добили су дипломе и вредне награде које је обезбедила републичка Агенција за безбедност у саобраћају. "Поред награда, ове године смо довели и маскоту Пажљивка којег деца јако воле и чије савете у вези са правилима понашања у саобраћају врло радо послушају. Мислим да је такмичење одлично припремљено, деца су мотивисана и добро расположена и мислим да је Врбас још једном одлично организовао читав пројекат, па и само финале", рекао је Милан Илић, саветник директора републичке Агенције за безбедност у саобраћају.

"Пројекат 'Полиција у локалној заједници' се већ више година организује у Врбасу. Међутим, 2015. године пилот пројекат је окончан, али општина Врбас није хтела да стане са њим. Увидели смо све добре стране његове организације, израчунали да оно што добијемо кроз едукацију много више вреди од свега уложеног, па смо одлучили да наставимо и даље са овим манифестацијама. Наш Савет за безбедност саобраћаја добро функционише, Полицијска станица као носилав активности нам је одличан партнер, и у ове акције укључују се бројне категорије учесника у саобраћају. Као резултат имамо едуковане грађане свих узраста који познају прописе и знају како да брину о себи", оценио је Милан Глушац, председник општине Врбас.