Од понедељка матурски испити за основце

У понедељак, уторак и среду, 18, 19. и 20. јуна, у основним школама у општини Врбас биће одржани матурски испити за ученике осмих разреда.

У понедељак је на распореду тест из математике, у уторак из српског језика, а у среду комбиновани тест којим се проверава знање из биологије, географије, историје, физике и хемије. Израда свих тестова траје од 09.00 до 11.00 часова. Прелиминарни резултати тестова биће познати у петак, 22. јуна, док се објављивање коначних резултата очекује у четвртак, 28. јуна.

Успех на завршном испиту исказује се збиром бодова оствареним на сва три теста. Ученик може да освоји највише 40 бодова, а на основу општег успеха од шестог до осмог разреда кандидат може да оствари највише 60 бодова. Најуспешнији ученици имају додатне бодове за високе резултате постигнуте на такмичењима ученика осмог разреда основне школе, а у складу са Правилником о упису ученика у средњу школу.

"Свим ученицима желимо да успешно ураде тестове и да покажу максимум свога знања, што ће им омогућити да упишу жељене средње школе. Од свих организатора овог полагања очекујемо да пажљиво и поштено поступају и да тиме створе најбоље услове за полагање наше деце. Општина Врбас се и логистички и материјално потрудила да буде од помоћи свим актерима полагања у циљу остваривања што боље атмосфере на овом значајном испиту", рекла је Даница Парошки, помоћница председника општине за област образовања.