Ускоро почиње израда Плана јавног здравља

До краја ове године општина Врбас требала би да добије План јавног здравља, дугорочан стратешки документ који се ослања на националну стратегију јавног здравља. Израду документа који ће усвојити локални парламент, на себе ће преузети Савет за здравље општине Врбас, најавио је др Горан Ђуровић, члан Општинског већа задужен за здравство.

"Закон о јавном здрављу налаже нам усвајање Плана јавног здравља за период од 2018. до 2025. године. У његовом спровођењу, поред здравствених установа, учествују разна удружења грађана, организације, установе просветног, културног и другог типа, послодавци, хуманитарне и спортске организације, месне заједнице, општине, породице и појединци. Ради се о широком пројекту који окупља велики број сарадника, а задатак да изради документ имаће Савет за здравље општине Врбас, док ће зелено светло за његову примену дати Скупштина општине Врбас", рекао је др Ђуровић.

Циљ спровођења Плана јавног здравља, између осталог, биће праћење, евалуација и анализа здравствених потреба и очекивања заједнице, превенција и контрола болести и повреда, промоција и подршка здравим стиловима живота, затим промоција, развој и подршка јавно - здравственој политици, развој и едукација људских ресурса у области јавног здравља, успостављање и развој партнерства у решавању јавно - здравствених проблема, затим промоција, развој, подршка и покретање акција које обезбеђују сигурну и здраву животну и радну средину, подршка здрављу у свим животним добима, као и подршка развоју приступачне и квалитетне заштите.

Према речима др Ђуровића, јавно здравље је умеће превенирања болести, побољшања квалитета и дужине живота, кроз организоване напоре друштва. "Јавно здравље подстиче одговорност државе и друштва у обезбеђењу добробити за све грађане путем унапређења здравља и очувања здраве животне  средине, побољшање социјалних, економских, културних и других детерминанти здравља. Иако се здравствени проблеми у оквиру јавног здравља решавају на свим нивоима, најефикасније решавање проблема може се постићи у јединицама локалне самоуправе, због чега је неопходно имати добар План јавног здравља", рекао је др Ђуровић.