Успешна прва акција Саветовалишта Апотеке Врбас

Апотека Врбас, у сарадњи са Удружењем за борбу против дијабетеса "Плави Врбас" и уз подршку фармацеутске куће "Адок", организовала је данас акцију мерења нивоа шећера у крви. За два сата извршена је анализа код око 100 пацијената, што је, како је оцењено, веома добар одзив за прву акцију ове врсте у Врбасу.

"Ово је једна од првих здравствено-промотивних активности Саветовалишта Апотеке Врбас. Акција је имала за циљ промоцију здравља, превенцију болести, унапређење здравља становништва, пружање квалитетних фармацеутско-терапијских услуга, као и повећање задовољства корисника. Данас смо се бавили темом дијабетеса и саветовањем пацијената оболелих од ове болести из домена компетенција фармацеута. Главна порука коју су сви учесници у акцији имали прилику да чују је да су придржавање здравим животним навикама, редовна физичка активност, редовна контрола и самоконтрола, као и придржавање прописаним терапијама, најважнији фактори превенције дијабетеса и компликација које настају због ове болести. Искористили смо прилику и једном броју оболелих од дијабетеса поклонили апарате за самоконтролу нивоа шећера, а сво особље Градске апотеке, фармацеути и фармацеутски техничари, као и они који су добили апарате, прошли су обуку за коришћење", рекла је Јелена Ђуровић, дипл. фарм. спец. и директорка Апотеке Врбас. Она је захвалила фармацеутској кући "Адок" и Удружењу "Плави Врбас" на учешћу у организовању и спровођењу акције и најавила нове здравствено-промотивне активности. 

"Како се број оболелих особа од дијабетеса скоро удвостручио у односу на претходних десет година, дијабетес је постао болест 21. века пандемијских размера. Због непостојања саветовалишта за особе са шећерном болешћу, а са друге стране великог броја пацијената, лекари специјалисти нису у могућности да пруже пацијентима квалитетну едукацију. Стога овај програм едуковања и саветовања о здравим стиловима живота, буђења свести код грађана о настанку и последицама дијабетеса, дугорочно ће допринети смањењу компликаца које ова болест носи и тиме смањити трошкове општинског и државног буџета", оценио је Игор Црњански, председник "Плавог Врбаса".