Школске саобраћајне патроле чувају прваке

Кроз јединствену акцију у целој Србији, ученици основних школа у општини Врбас, посебно ђаци прваци, добили су заштиту на раскрсницама код својих образовних установа формирањем школских саобраћајних патрола, које чине родитељи и наставници. Идеју подизања безбедности учесника у саобраћају, посебно за ђаке на путу од куће до школе, заједно су у наставку спровођења пројекта "Полиција у локалној заједници, осмислили и реализовали Полицијска станица Врбас и општина Врбас.

Чланови школских саобраћајних патрола прошли су званичну обуку са саобраћајним полицајцима ПС Врбас, већ јуче почели су да регулишу саобраћај на појединим раскрсницама, а данас су им на свечаности у згради СО Врбас, уручене дипломе о успешно завршеном курсу.

"Сарадњу са општином Врбас и грађанима кроз пројекат 'Полиција у локалној заједници' започели смо још 2015. године, и из године у годину осмишљавамо нове активности у којима рад полиције приближавамо јавности. Ове године смо успели да спроведемо идеју формирања школских саобраћајних патрола, постигавши прво договор са општином Врбас и активом директора основних школа, а затим и са заинтересованим родитељима. Обуку је завршило 27 полазника који ће од сада унапређивати ниво безбедности на путевима крај основних школа, на местима где се од 01. септембра у великом броју крећу ученици, посебно прваци. Створили смо партнерски однос између полиције, локалне самоуправе, школе и родитеља", рекао је Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас, и изразио наду да ће већ следеће године број патрола бити већи. Према речима Глођовића, школске саобраћајне патроле, према законским овлашћењима, имају могућност регулисања саобраћаја у зонама школе, видно су обележене светлосним прслуцима и користе стоп палице и пиштаљке. Патроле ће свакодневно пратити долазак ученика у школе, у обе смене.

Председник општине Врбас Милан Глушац изразио је посебно задовољство што је још једном са успехом осмишљен и реализован заједнички пројекат Полицијске станице и локалне самоуправе. "Ово је акција која се изводи по први пут у Србији. Осмишљена је у циљу унапређења безбедности наших најмлађих суграђана, ученика основних школа, а корист ће имати и сви други грађани. Спровели смо обуку са родитељима и наставницима и они сада чине школске саобраћајне патроле које регулишу саобраћај на раскрсницама крај школа", рекао је Глушац и додао да је кроз пројекат "Полиција у локалној заједници" реализован велики број различитих акција.