Обележен Дан општине Врбас

Obeležen Dan opštine Vrbas

Врбас је данас обележио свој празник, 20. октобар - Дан општине. Свечана седница Скупштине општине била је прилика да се срдачно дочекају бројни гости из суседних општина, пријатељских градова и градова побратима из Мађарске и Црне Горе, подсети јавност на резултате рада између два празника, и, као најважније, уруче Награде општине Врбас најбољим појединцима и организацијама. Овогодишњи лауреати су својим пожртвованим радом и деловањем додатно унапредили заједницу и помогли да град Врбас и општина буду боље место за живот.

Ове године издвојили су се хирург доктор Небојша Перић и анестезиолог доктор Вида Волић Зундановић из Опште болнице Врбас, затим Јован Елезовић, прослављени спортиста, олимпијски и светски шампион, проф. др Радован Пејановић, редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, као и Фестивал поезије младих Врбас, културна манифестација стара пола века.

Милан Глушац, председник општине Врбас и председник Комисије за доделу награде, истакао је да ове године Комисија имала тежак задатак при избору најбољих, али да њихова имена, каријере и значај не остављају места никаквим недоумицама.

"Почастован сам што могу да саопштим овогодишње добитнике који су својим радом, способношћу, марљивошћу, храброшћу и хуманошћу учинили много за све нас. Искрено се надам да ће награде које данас додељујемо бити допринос укупном раду и стваралаштву наших добитника. Верујем да ће вредност, ентузијазам у овом свечаном тренутку у којем их награђујемо највишим признањем општине Врбас, подстицајно деловати, пре свега на младе, како би и они сутра били на понос својим породицама, општини и нашој земљи", рекао је Глушац. 

Захваљујући на награди анестезиолог доктор Вида Волић Зундановић истакла је да заједно са колегом др Перићем и свим другим колегама у Општој болници раде специфичан и тежак посао, уз максималан труд да све буде добро. "Специјално сам почаствована што сам добила награду и захваљујем се општини Врбас, грађанима и свим нашим пацијентима, као и Општој болници у којој радим. Такође, захваљујем се својој породици на разумевању", рекла је др Волић Зундановић.

"Хвала свим грађанима који су ми пружили добродошлицу када сам стигао у Врбас, хвала пријатељима, породици, неизмерно хвала свим колегама, сестрама, техничарима, немедицинском особљу, јер да није њихове подршке, тешко би успели", рекао је др Перић.

Проф. др Радован Пејановић саопштио је вест да је Србија по индексу људског капитала на листи Светске банке најбоља у региону. "Србија је заузела 27. место од 157 земаља на тој листи. У оквиру индекса људског капитала најважнији су били образовање, здравство, култура и спорт, а ја бих додао и наша богата историја стално проткана борбом за слободу. Ако је наша земља високо рангирана у људском капиталу, онда има наде за нас. Врбаски привредни џин кога је транзиција озбиљно ранила, треба да се усправи и да крене напред онако како је некад успешно и чврсто корачао. Ја вам то желим од свег срца, уз искрену захвалност и велико задовољство што ову награду добијам из свог краја, од својих људи, што је увек најтеже, али и најмилије", истакао је Пејановић.

Легендарни спортиста Јован Елезовић нагласио је да је добитник бројних признања, а да му је ово признање, од града у коме  је рођен, веома значајно. "Ова награда ми посебно значи јер сам рођен и одрастао у Врбасу, овде сам и почео каријеру. Сматрам да је спорт у великој кризи, јер у највећој мери зависи од привреде која већ дуго времена није онаква каква би требала да буде. Надам да ће у наредном периоду то бити пуно боље“, рекао је Елезовић.

Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих, је поручио: "Нема бољег тренутка за књижевност, за поезију уопште, од овога када град који носи најлепше књижевне епитете, усудићу се да кажем у Европи, попут 'града на песниковој руци', 'првог Олимпа у равници' и 'сигурне куће за песнике', награђује Фестивал поезије младих, који је ушао у шесту деценију постојања и прима и најзначајнију награду општине Врбас".

Обраћајући се присутнима у биоскопу "Југославија", председник општине Глушац је искористио прилику да се осврне на све што је урађено у општини Врбас од прошлог до овог октобра.

"Намера нам је да Врбас поново постане једна од водећих општина. Убеђен сам да то можемо, јер потенцијали које имамо и напори које улажемо сигуран сам даће праве резултате. Да је лако - није, али ми нећемо одустати и све чинимо да Врбас буде општина по мери грађана и привреде.

У овом периоду челници локалне самоуправе су показали велику одговорност и намеру да указано поверење грађана оправдају на најбољи начин, с тим да су интерес грађана и општине за нас увек био приоритет. Поверење које су нам грађани дали моји сарадници и ја трудимо се да оправдамо одговорним радом, залагањем и оствареним резултатима. У претходном периоду уложили смо велики труд а о оствареним резултатима најбоље говоре чињенице.

Горући проблем у нашој општини је екологија. У области екологије остварили смо видан помак. Централно постројење за пречишћавање отпадних вода је највећи пројекат Европске уније који се реализује на територији Републике Србије. Остварили смо све предуслове за почетак ремедијације Великог бачког канала, настављена је изградња канализационе мреже, реконструисана је и дограђена приступна саобраћајница до Централног постројења за прераду отпадних вода и доведена гасна мрежа. Поред овога посебну пажњу обезбеђујемо реализацији капиталних инвестиција и обезбеђењу квалитетне воде за пиће.  Уговорена је санација вентила и арматуре у водоводним шахтама на делу водоводне мреже у Врбасу, и реконструкција водних објеката у јавној својини. Направили смо нове технолошке искораке у водоснабдевању захваљујући којима се општина Врбас сврстава у ред најбољих.

Енергетска ефикасност је један од приоритета наше општине. По концепту организовања и оствареним резултатима наша општина је пример добре праксе у овој области и ми и у наредном периоду планирамо да наставимо са овим активностима, свесни значаја коју енергетска ефикасност има у развоју наше заједнице.

У протеклом периоду реконстуисана су стара и изграђена нова дечија игралишта и спортски терени. Уређене су јавне зелене површине и постављен је нови парковски мобилијар, реконструисани су објекти предшколских и школских установа, а посебна пажња посвећена је јачању безбедности наших најмлађих. Спремно је дочекана грејна сезона. Током године успешно је реализовано више пројеката међу којима треба извојити: Клуб за тражење посла, хуманитарне акције, концерти, спортске манифестације, бесплатни курсеви страних језика и др.

Истичем да се објекат за Дневни боравак за децу са сметњама у развоју и омладину са инвалидитетом реконструише по свим потребним нормативима. Овакав вид социјалне заштите никада до сада није постојао у врбаској општини. Донацијама су обезбеђена и додатна средстава за уређење овог простора, а захваљујући грађанима и наградној игри 'Узми рачун и победи', општина Врбас добила је још 23.000 евра опремање сензорне собе.

Велику пажњу посвећујемо старим лицима. У току је спровођење пројекта 'Унапређење услова и подизање квалитета услуга смештаја' у Геронтолошком центру.

Од октобра до октобра, у нашој општини одржано је више од 100 различитих манифестација, од којих је највише из области културе. Наша општина била је домаћин турнира, радничко – спортских игара, кампова и других дешавања, уређују се и проширују сви садржаји у оквиру већ постојећег комплекса Центра за физичку културу. Општина Врбас ове године највећу подршку дала је колективном спорту, што је резултирало преласком пет клубова у виши ранг такмичења.

С обзиром да потребе грађана у области здравства свакодневно расту, наша општина је посебну пажњу посветила опремању и уређењу здравствених  и апотекарске установе, и обезбедила квалитетне услове за рад у Врбасу и насељеним местима општине. У претходном периоду константно смо издвајали и наставићемо да издвајамо средства за економско оснаживање и стамбено збрињавање избеглих лица. У оквиру регионалног програма стамбеног збрињавања, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Јединицом за управљање пројектима у јавном сектору, обезбеђена су преко Банке за развој Савета Европе бесповратна средства за изградњу зграде са 14 станова за смештај избегличких породица.

Интензивно радимо на реформи локалне самоуправе како би постала истински сервис грађана, успоставили смо и развијамо међуопштинску сарадњу, поносимо се и развијамо сарадњу са братским и другим градовима и општинама са којима нас везују сарадња и пријатељство. На Дан општине је прилика да се захвалимо на подршци и досадашњој сарадњи Председнику Републике Александру Вучићу, Влади Републике Србије и Влади Војводине, као и републичким и покрајинским органима и организацијама. Остварени резултати су резултат заједничког рада  органа локалне самоуправе, јавних предузећа, установа и других организација и одељења републичких, покрајинских и регионалних органа, који раде на подручју наше општине и са којима имамо изузетну усклађену и успешну сарадњу.

Свакодневно анализирамо проблеме и тражимо решења у сарадњи са грађанима, установама и другим институцијама. Сагледавамо себе али нас и други оцењују. Могу рећи да смо веома поносни што је Врбас добио признање за сузбијање сиве економије и за постигнуте успехе. Као нама посебно драгу истичемо награду коју смо добили на  85. Међународном сајму пољопривреде где смо као општина понели титулу 'Најбољи у агробизнису'.

Врбас, град квалитетних и квалификованих привредника овог дела Европе, наставља своју борбу са економском кризом и борбу за отварање нових радних места, остављајући болне и тешке приватизације историји. Стога, поред постојећих у току је припрема пројектно техничке документације најатрактивније локације, нове радне зоне уз аутопут, са којег је излаз са обе стране, што ће бити ново обележје Врбаса и новог привредног успона наше општине. 

Поштовани, ми увек са поносом истичемо да је Врбас мултинационална и мултиконфесионална заједница чију највећу вредност чине наши суграђани. Драги пријатељи, знајте да сте увек добродошли у Врбас, у град и општину у којој су се увек препознавали и радо дочекивали добронамерни гости. Ми ћемо и даље настојати да радимо са високим еланом, одговорно на добробит наших грађана, како би Врбас постао општина лидер, општина конкурент, општина која брине о својим грађанима и боље место за живот и рад свих наших грађана. Живео Врбас, живела Србија", рекао је Глушац.

Свечаној седници СО Врбас присуствовао је Бранислав Мићуновић, амбасадор Црне Горе у Србији, први секретара Амбасаде Украјине Александар Рогожњиков, потпредседница Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић, покрајински секретари Смиљка Јовановић и Зоран Милошевић, помоћници покрајинских секретара Владимир Крсмановић, Жељко Лаиновић, Предраг Радовић, Сергеј Тамаш, начелник ЈБУО Милана Новаковића, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић, и бројни други гости.