Милан Гаковић првак Србије у вожњи запрега

"Протеклог викенда у прелепом амбијенту Ергеле 'Келебија' крај Суботице, одржано је финално, треће коло Отвореног првенства Србије у вожњи двопрега за 2018. годину, које је организацовао Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине, уз подршку КК 'Favory' из Келебије.

Најбољи возачи запрега првог дана такмичења одмерили су снаге у две дисциплине: 'А' – дресурна вожња, и 'Ц' – вожња прецизности. У дисциплини 'А' вожен је ФЕИ дресурни тест 11б, а најбољу вожњу, по мишљењу међународног судијског колегијума, приказала је једина дама сениор, Терез Керестеш из КК 'Favory', друго место припало је Оливеру Бунфорду из Суботице, док је треће место припало Акошу Берењију из Кањиже. У дисциплини прецизности паркур је дизајнирао уређивач Иштван Хати из Мађарске, а изузетно захтевну стазу најбрже и најпрецизније провезао је Милан Гаковић из КК 'Везир' из Куцуре, возивши грла Isenhart и Conversano Janja. Паркур је завршио са минималним прекорачењем времена од 0.24 стотинке и само једном грешком, те је укупно 'зарадио' 3,12 казнених поена, што је било довољно за освајање првог места у утакмици прецизности. Испред другопласираног Фараго Беле из КК 'Favory' (9,11 казнених поена), и трећепласираног Оливера Бунфорда (10,75 казнених поена).

На тај начин на крају првог дана такмичења и две дисциплине, на првој позицији у укупном пласману био је млади Куцуранин Милан Гаковић (75,70 бодова), следили су га са малим заостатком од непуног бода Терез Керестеш - 76,13, и Оливер Бунфорд - 77,24 поена.

Стога је остало да се види ко ће бити бољи у дисциплини 'Б' – маратону, који је на програму био у недељу, другог дана такмичења. Стаза дуга 11,3 км се састојала из две етапе - А 4,5 км и Б 6,8 км, коју је додатно чинило шест фиксних маратон препрека. У маратону одлучујућа је била етапа Б и вожња у фиксним препрекама. Најспремније коње и најспретнији у вожњи био је двадесетпетогодишњи Милан Гаковић из Коњичког клуба 'Везир' из Куцуре, који је са својим грлима био најбољи у чак пет препрека од укупно шест. Тако је Милан резултатом 76,38 дошао до више него убедљиве победе у маратону, а испред Оливера Бунфорда - 83,47, и Терез Керестеш - 85,31. На тај начин победу у трећем колу Отвореног првенства Србије у вожњи двопрега за 2018. године извојевао је Милан Гаковић, са укупно 152,08 поена. Друго место припало је Бунфорд Оливеру КК 'Favory' са 160,71 поена, док је треће место припало Терез Керестеш, КК 'Favory' 161,44 поена.

А потом је сумирањем резултата из сва три такмичарска кола Отвореног првенства Србије у вожњи двопрега, титула ПРВАКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 2018. године припала Милану Гаковићу, са укупно 35 првенствених бодова. Гаковић је председник Коњичког клуба 'Везир' из Куцуре и репрезентативац Србије, и ове такмичарске сезоне постигао је фантастичне резултате у дисциплини коњичког спорта вожња запрега. Крајем јуна, бранећи боје Србије освојио је титулу ШАМПИОНА БАЛКАНА у вожњи двопрега у индивидуалној конкуренцији, такође је као капитен репрезентације Србије довео тим до титуле екипног шампиона Балкана, тако да је освајање титуле првака Србије круна такмичарске сезоне 2018. године и успех о коме многи возачи запрега сањају. Све то је резултат дугогодишњег преданог рада, правилног тренинга и велике љубави према коњима, без које ништа није могуће. Пред Миланом и његовим колегама је заслужена зимска пауза и припрема за наредну такмичарску сезона, која стартује на пролеће, а ми им желимо да паузу искористе да се одморе, али и припреме за 2019. годину и да им свака наредна сезона буде све успешнија и успешнија".

Коњички клуб "Везир" Куцура