Нови начин лечења можданог удара у ОБВ

У Општој болници Врбас почела је примена најсавременијег начина лечења исхемијског можданог удара, саопштено је из ове здравствене установе. Ако се ова терапија примени на време и без компликација, пацијент наставља живот без последица.

"Веома велики значај ове терапије је у томе што се смањује инвалидност, онеспособљеност, време хоспитализације, рехабилитације и време одсуствовања с посла. Због свега наведеног нова терапија са собом носи велику здравствену, социјалну и економску вредност. Битно је нагласити да је неопходна брза реакција у временском периоду од 4,5 сата, да пацијенти што пре стигну до болнице – добра сарадња примарне и секундарне здравствене заштите, али и константна едукација становништва о симптомима можданог удара, као и о превенцији ове болести", рекла је др Цвета Рогановић, начелница Одељења неурологије Опште болнице Врбас.

Задовољство због нове врсте здравствене заштите која се од сада примењује и у врбаској установи, исказао је и др Милан Попов, директор Опште болнице. "Поносан сам што је још једном победио ентузијазам и несебично залагање колега, с циљем да се лечење пацијената помери за корак више", рекао је др Попов. 

Иначе, мождани удар означава престанак функционисања одређених група можданих ћелија а настаје услед недостатка хранљивих материја и/или кисеоника. Манифестује се у виду одузетости појединих делова тела, поремећајем говора, сметњама у координацији покрета и хода или разним психичким испадима и поремећајима свести, а према статистичким подацима у скоро 33% случајева долази до смртног исхода. Исхемијски мождани удар који настаје запушењем крвног суда је много чешћи (75-85%), и веома успешно се лечи тромболизом.