Мирослав Алексић,
члан општинског већа задужен за културу
у разговору за vrbas.net ...
 
    vrbas.net : Како теку припреме за 12. Европску смотру српске дијаспоре ?

    Алексић: Припреме за 12. Европску смотру српске дијаспоре улазе у завршну фазу, иако је до почетка манифестације остало нешто мање од два месеца. Сви органи и комисије које учествују у раду су конституисани, на челу са Општинским одбором смотре. Остварили смо изванредне контакте са матицом исељеника која се, заједно са Савезом аматера Србије, укључила у организацију, и ових дана разговарамо са Владом Републике Србије која би трбало да буде главни покровитељ скупа. Ово ће бити највећа икад одржана манифестација српске дијаспоре у матици, са више од 2.000 учесника. Савет доноси све важне одлуке за манифестацију и у њему седе представници друштава из свих држава. Нама је препуштен технички део посла, дочек, смештај, сценски услови и пратеће манифестације.

    vrbas.net : Ко све помаже организацију смотре ?

    Алексић: Поред општине Врбас, поднели смо захтеве за финансијску помоћ Секретаријату за културу и образовање ПИВ, Министарству за културу и Министарству за дијаспору Владе Републике Србије и очекујемо позитивне одговоре. Генерални медијски покровитељ требала би бити нека од телевизија које имају националну покривеност, док ће манифестацију у иностранству представити Франкфуртске новости. Треба рећи да се у организацији скупа град не размеће новцем и она неће коштати наше пореске обвезнике. Напротив, манифестација ствара услове да се заради, јер ће значајна средства остварити Културни центар и друге организације.

    vrbas.net : Када ће јавност бити информисана о тачном програму смотре ?

    Алексић: У току су припреме за штампање публикација смотре, од плаката, позивница, билтена, и свега другог што чини маркетинг манифестације, као што су мајце и качкети, а ускоро ће бити отворен и веб сајт. Обезбедили смо и просторије које ће два месеца припадати особама ангажованим на организацији. Веома брзо јавност ће бити обавештена о тачном програму мајске смотре.

    vrbas.net : Ко ће се све тих дана представити Врбашанима и њиховим гостима ?

    Алексић: Гости долазе из девет земаља Европе, Шведске, Француске, Аустрије, Немачке, Хрватске, Мађарске, Словеније, укупно 35 ансамбала. Ван такмичарског дела наступиће једнан ансамбл из САД и један из Републике Српске. У такмичарском делу смотре, у два дана, представиће се сви ансамбли и биће проглашени они најбољи. Вредноваће се играчки део, оркестарски део, ношње.

    vrbas.net : Шта све подразумева пратећи програм ?

    Алексић: Хтели смо да се Врбас не представи као штури организатор манифестације, већ да то буде једна недеља изворног фолклорног стваралаштва и свега што га прати. Предвидели смо наступе фолклорних ансамбала националних мањина које живе са нама, одржавање округлог стола о изворном фоклорном стваралаштву, изложбе ручних радова и народних ношњи, промоције српске народне кухиње и кухиња других народа, наступе музичких ансамбала. Очекујемо велико интересовање публике у граду али и у целој Војводини, и да Врбас ће тих дана бити центар фолклорног стваралаштва света. На тај начин ћемо верификовати и потврдити вишедеценијску традицију фоклорног стваралаштва у самом граду, и изванредне резултате наших фолклорних аматера. Смотра ће поставити нове темеље за будући рад фолклорних група у нашој општини и наша жеља је да град постане важан центар стваралаштва ове врсте. Било би штета да се уложени напор не искористи и за утемељење неких нових скупова ове врсте.

    vrbas.net : Има ли Врбас могућност да кроз манифестацију представи и друге своје могућности ?
    Алексић: Очекујемо да ће смотра Врбасу отворити врата према Европи јер је наша дијаспора веома важно везиво са другим земљама. Гости ће нам бити многи људи који се баве привредом и предузетништвом, који имају добре позиције у земљама у којима живе и могу да у наш град доведу инвеститоре. То је добра прилика да град представи своје могућности и предности и већ смо имали прве разговоре који су се односили на ту врсту сарадње. Као потврда тога служи и резултат посете наших аматера Ројтлингену. Већ сада је реализован један велики добротворни подухват. У овом граду у Немачкој прикупљено је 1.000 комплета постељине за Општу болницу у Врбасу. Они самоиницијативно настављају ову акцију и верујем да ће бити још добри вести за наш град. То показује све добре аспекте овакве манифестације.

 
vrbas.net    06.04.2007.

КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

26. јун 2018. КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

Други Равно Село филм фестивал завршен је синоћ пројекциј...

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

25. јун 2018. КУЛТУРА

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворе...

Почео II Равно Село филм фестивал

24. јун 2018. КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

Пројекцијом руског филма "Лед" и певачким наступима Лазар...

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...