Драган Томашевић,
директор ЈКП "Стандард" Врбас
у разговору за vrbas.net ...

       Радници и руководство ЈКП „Станард“ су на претходној седници СО Врбас чули похвале за много тога учињеног у општини Врбас, које су им упитили представници и опозиционих и владајућих странака у локалном парламенту. Њихов рад свакодневно је на испиту грађана, од снабдевања водом, преко даљинског грејања, изношења смећа, уредности улица и целог града, и много тога другог, па у овом јавном предузећу нема места опуштању и уживању у изреченом, јер сваки дан носи нове задатке. За vrbas.net говори Драган Томашевић, генерални директор ЈКП „Стандард“.

    vrbas.net - Грађани се умногоме слажу да Врбас изгледа веома уредно. Колико напора је потребно уложити у одржавање града уредним ?
    Томашевић – Ми имамо обавезу, у договору са локалном самоуправом и ЈП Дирекција за изградњу, да на зеленим површинама у граду извршимо одређени број кошења, и држимо се задатог распореда. Мислим да су резултати веома видљиви и стижемо да обавимо све задатке. Најбоља потврда тога су веома похвалне изјаве о изгледу и уредности нашег града, које нам је било лепо чути од гостију Врбаса на недавно одржаној Смотри фолклора. Увек има и проблема и недостатака; можда би нам требало више корпи, можда и више личне културе, али све се то може отклонити заједничким радом, не само предузећа, већ свих нас Врбашана појединачно. Увек има простора да се коригује и напредује. Треба правити амбијент, за који је задужена локална самоуправа, са нама заједно. Сами ништа не представљамо, заједно представљамо пуно, а са народом још више и так онда можемо бити задовољни.

    vrbas.net - Ком делу предузећа у овом тренутку поклањате посебну пажњу?
    Томашевић – У овом тренутку летњих месеци за нас је примарно да беспрекорно функционише РЈ Водовод, јер се не сме догодити да грађанима недостаје воде. Рестрикција неће бити, а тренутне хаварије морају се одмах отклонити. У улици Светозара Марковића извели смо једну инервенцију током ноћи, од 23.00 до 03.30 часова и грађани су дочекали дан са системом који функционише. Потрошња јесте порасла али не до граница које нас забрињавају. Плаћање је онако како диктира тренутак и стање у целој држави, али ми се трудимо да у договору са потрошачима дођемо до својих потраживања. Када је неопходно покрећемо и тужбе, али наше службе претходно више пута опомињу дужнике, како се не би морали одлучивати на овај последњи корак.

    vrbas.net - На који начин се спремате за увећање обима посла око прикључивања на канализациону мрежу ?
    Томашевић – У надлежности наше фирме сада је и израда појединачних пројеката прикључивања на канализациону мрежу. Имамо инжињера са лиценцом и целу екипу која се бави израдом тих пројеката, али ће посао наредних година бити све већи. У Врбасу је на систем прикључено 4.500 домаћинстава и очекујемо још толико, а када се овом броју додају домаћинства из свих места општине, која ускоро добијају канализацију, јасно је да нас чека велики посао који морамо одрадити без проблема и застоја.

    vrbas.net - Механизација је значајно обновљена, али шта вам и даље недостаје ?
    Томашевић – Познато је да имамо модерну и функционалну механизацију, али и даље треба куповати нове машине. Сада је све лакше јер тачније треба докупити поједине системе, док је база постављена куповином оних главних и највреднијих. Пред нама је нови задатак јер се уређењем града са новим трговима и тротоарима, појавила потреба да се ови простори ефикасно одржавају. Метла је превазиђена и нама су потребне функционалне машине које заједно сакупљају сав отпад, али и прашину. Планирамо да заједно са локалном самоуправом набавимо машину за одржавање трга и улица. Ова машина контејнерски се празни и очисти 15.500 квадратних метара за сат времена. Потребна нам је и још једна косачица са контејнером, као она коју смо већ купили и која се види на градским травњацима, и све ћемо моћи одржавати у чистом стању. То је у суштини Европа, све је механизовано, културно и одржава се чисто. Потребно нам је и једно возило за брзе интервенције на терену, нешто као пицк-уп, јер оно чиме располажемо прилично је дотрајало. Ипак полако, користимо оно што имамо и неће бити расипања, већ ће се куповати по потребама.

    vrbas.net - Шта је највећи проблем са којим се сусреће ЈКП „Стандард“ ?
    Томашевић – Наш највечи проблем је велика градска депонија која се у летњим месецима често пали. Сада се на овој депонији одлаже смеће и из села општине и неопходно јој је уређење. Тај проблем траје већ 15 година и без помоћи са стране веома тешко ће се решити. На њој се одлужу многе запаљиве материје из фабрика које се веома тешко гасе, затим пластика и гуме, и са једним булдозером ангажованим на депонији веома тешко је угасити пожаре. Интервенишемо на разне начине, али једино решење је гашење довољним количинама земље, које често недостаје.

 
vrbas.net    12.07.2007.