Отворена изложба "Уметност рашке школе"

У Музејској збирци Културног центра Врбаса синоћ је отворена изложба по називом "Уметност рашке школе" током које ће бити представљена дела из галерије Народног музеја у Београду. Посетиоци Музејске збирке имаће могућност да у наредном периоду виде српско фреско сликарство XIII века, дела тзв. рашке школе, као и макете манастира рашког стила у српској архитектури средњег века. Аутор изложбе која је, иначе, прилагођена и слепим и слабовидим особама, је Иван Кручичанин из Народног музеја у Београду.

"Велико је задовољство што Музејска збирка Културног центра у континуираној сарадњи са Народним музејом приређује изложбу која је први пут приказана 2012. године у Београду, а ово је јој прво приказивање ван матичне куће. Значај изложбе огледа се и у чињеници да је она намењена и особама са инвалидитетом. Ово наглашавамо да би смо истакли значај културе, без обзира на категорију њених корисника, али и обрнуто, да укажемо и на потребу да и особе са инвалидитетом имају могућност да кроз посебан унутрашњи доживљај, на примерен начин искусе један облик културне понуде. Једноставно речено, постојимо и због других, као што и други и другачији постоје и због нас, и у том међусобном обогаћивању изложба 'Уметност рашке школе' указује на вредности које су за заједницу у то време могле бити испољене само кроз уметност, а у каснијим вековима истој заједници су утрле пут цивилизацијског напретка", рекао је, између осталог, Рихард Хенгл, директор Културног центра Врбаса. Прилагођеност изложбе слепим и слабовидим особама огледа се кроз потписивање експоната и легенди Брајевим писмом и крупним фонтовима, као и контактом са гипсаним одливцима и макетама манастира.

Част да отвори изложбу имао је др Братислав Кажић, председник општине Врбас. Он је истакао да ова изложба по значају вишеструко превазилази локални карактер и задовољава интелектуалне радозналост свих оних које интересује култура и историја средњег века у Србији. "Значај ове изложбе указује да и у тешким историјским периодима постоје духовне оазе као облици не само легитимације, него и важности одређених народа на цивилизацијској мапи. Данас када је опстанак наслеђа српске духовност доведен у питање, морамо тога бити свесни више него икад", рекао је Кажић.

О изложби и сарадњи са Музејском збирком говорио је мр Бојан Поповић, управник галерије фресака Народног музеја. У пригодном програму отварања изложбе учествовали су чланови Студија рецитатора и хора Културног центра. Бројне окупљене је у име запослених у Музејској збирци, ангажованих на организовању изложбе, поздравила и ДрагицаВукотић, руководитељка ове јединице Културног центра Врбаса.