Спасоје Јоксимовић победник 47. ФПМ

Спасоје Јоксимовић, млади песник из Мајданпека, победник је 47. Фестивала поезије младих. Друга награда припала је песникињи из Босне и Херцеговине Енеси Махмић, а трећа Антониу Карловићу, песнику из Хрватске. Награда "Станко Симићевић" додељена је најмлађем учеснику финалне вечери ФПМ Милану Веселици, док је награда за најлепшу љубавну песму насталу у данима манифестације припала Анђели Пендић. Одлуке 47. Фестивала поезије младих донео је трочлани жири у саставу Перо Зубац, председник, Душан Стојковић и Бранислав Зубовић.

"У песмама Антониа Карловића да се препознати сведена емотивност Антуна Бранка Шимића и једноставност у лирском исказу на трагу најбољих хрватских песника", истакао је Зубац приликом доделе награде песнику из Хрватске, док је проглашавајући Енесу Махмић за добитницу друге награде, председник жирија напоменуо да је у "њеним песмама доминантно присуство пробране начитаности и лирске коресподенције са митским и ововременим тајнама светске историје". Образлажући одлуку да Спасоје Јоксимовић у свом четвртом наступу на финалној вечери ФПМ постане и лауреат, Перо Зубац је рекао да се посебна зрелост у његовој поезији "назире у разноликим тематским интересовањима песника, од дискретне полемике са могућим тумачењима Христа у данашњем свету, до једноставних и упечетљивих лирских сведочења о ововремености".

"Награда ми веома значи, посебно јер је Фестивал поезије младих потврда једног стваралачког пута и имена која су прошла кроз фестивал дуг скоро пола века, управо показују вредност манифестације. Не само у смислу поезије већ и живота који се тиче неких других области, пошто поезија никада не иде сама, већ руку под руку и са другим уметностима", рекао је Јоксмимовић. "Поезијом се не може мењати свет, али се може мењати онај индивидуални. Поезија је за мене константна потрага и комуникација, и са другим и са самом собом. Почаствована сам наградом јер се ради о најстаријем фестивалу за младе песнике у региону, а долазак у Врбас ме чини срећном јер сам имала прилику да се поново сретнем са пријатељима које сам упознала на разним фестивалима", рекла је добитница друге награде Енеса Махмић. "Први пут сам у Србији и Врбасу, први пут учествујем на конкурсу Фестивала поезије младих и веома сам срећан због награде. Импонује ми што су у образложењу жирија моје песме доведене у везу са делом Антуна Бранка Шимића. Да ми су ми само рекли - добро пишете, био бих одушевљен", није крио задовољство наградом и боравком у Врбасу Антонио Карловић.

"Наш фестивал је испунио очекивања по 47. пут. Били смо истинска искра културе и потврдили смо квалитет, и по гостима који су на посетили и по финалистима који су вечерас постали песници. То је оно што нас чини радосним и поносним, и даје нам наду да ка 50. Фестивалу поезије младих идемо сигурним корацима", рекао је Горан Лабудовић Шарло, председник Савета ФПМ. У музичком делу завршне вечери ФПМ учествовао је бенд Апсолутно романтично, а у једном тренутку за микрофон је стао и Перо Зубац, који је синоћ прославио 70. рођендан, и заједно са музичарима отпевао песму Душка Трифуновића Има нека тајна веза.