Врбас добио Градски музеј

Vrbas dobio Gradski muzej

На последњој седници локалног парламента, 17. новембра, изменама и допунама оснивачког акта Културног центра, Врбас је коначно добио Градски музеј. У историју је отишла Музејска збирка а веома брзо град ће добити сталну музејску поставку која ће приказивати историју Врбаса још од насељавања првих људи на ове просторе.

Градски музеј уврштен је мрежу музеја Србије, с тим што је у организационом смислу део Културног центра Врбаса.

"Финалне припреме за промену статуса почеле су у априлу ове године. Тада смо имали стручни надзор из наше матичне установе - Музеја Војводине. Добили смо упутства шта урадити; морали смо формално правно уредити Музејску збирку, јер смо управо тако били основани и регисровани у Новом Саду и Београду. Затим, дефинисали смо музејски простор, почели радове на формирању сталне поставке, и по први пут пописали смо све што музеј има, и оно што јесте и оно што није музејски предмет. Такође, дефинисали смо четири збирке: историја, археологија, ликовна уметност и етнологија, и све се оне односе на историју Врбаса", резимирала је активности последњих месеци Весна Гргуровић, руководилац Градског музеја.

Према њеним речима, сви предмети су пописани, спаковани у кутије и сложени у депо простору. Дефинисан је простор за канцеларије, за депо, за лабораторију и изложбени простор за сталне и тематске поставке.  

"У сталној поставци биће презентована прича о Врбасу, од првих трагова човека на овом простору до краја средњег века. Ту ће бити предмети из збирке археологија и збирке историје. У изложбеном простору за тематске изложбе мењаће се поставке, док ће у времену без тематских изложби јавности бити доступна дела сликара Јожефа Пехана. То је део збирке ликовна уметност, док ће збирка етнологија, према плановима, бити поставњена у бази 'Центар', у Старом Врбасу, где имамо етно кућу, а циљ нам је да у том духу уредимо и двориште ове куће. У оквиру централне зграде Градског музеја једна просторија биће одвојена за програме везане за етнологију", објашњава Гргуровић.

У оквиру припрема за унапређење делатности, простор Градског музеја добио је видео надзор и алармни систем, обезбеђен је и заштитиним решеткама, а један економ присутан је свих 24 часа у згради музеја. Градски музеј у овом тренутку опслужују три кустоса, два историчара и један археолог, као и техничар документариста. Недостају кустос етнолог и кустос за ликовну збирку, али предвиђа се да се ова лица ангажују по потреби.

"Формирање сталне поставке је процес и важно је да улазимо у њега. Најважније је да створимо могућност да примимо посетиоце, посебно ученике, јер се тако формира будућа публика, навикавањем на простор и на садржаје. Стална поставка ће бити прилагођена новим потребама и трендовима музеолошке делатности, посебно за рад са децом, да простор заживи. Према ИКОМ-овој дефиницији, музеј је непрофитна, стална установа у служби друштва и његовог развоја, отворена за јавност, која прикупља, конзервира, истражује, комуницира и презентује материјално и нематеријално наслеђе човека и његовог окружења, за потребе едукације, истраживања и забаве. То је мисија коју и ми морамо испунити", рекла је Гргуровић.