Драгану Великићу награда "Златни сунцокрет"

Писац Драган Великић овогодишњи је добитник књижевне награде "Златни сунцокрет", коју за најбоље књижевно остварење додељује фабрика "Витал". Великић је награђен за роман "Иследник", објављен у јуну 2015. године у издавачкој кући "Лагуна".

У образложењу одлуке жирија се, између осталог, каже да Драган Великић у роману "Иследник" излаже "анатомију душе која се бори против болести заборава тако што, кроз игру сећања и документа, ислеђује властиту путању у јавном и приватном животу, показујући још једном да сложеност егзистенције не налази искупљење у једноставности писања".

Награда подразумева диплому и новчани износ, а биће свечано уручена 24. децембра у Београду у склопу прославе 160 година пословања Витала.

Награда се додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављене у току претходне године. Први пут награда је додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Аћин, Слободан Владушић, Милета Продановић и Угљеша Шајтинац.

фото: Анђела Грозданић